Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychiatrie (KKP / PSYLF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKP / PSYLF - Psychiatrie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Psychiatrie je klinickým oborem srovnatelným například s neurologií či některými částmi vnitřního lékařství. Obor psychiatrie však současně lékařské vědy přesahuje směrem k psychologii, sociologii či filozofii. Psychiatrie je předmětem obtížným, jelikož psychiatrické názvosloví je svébytné a nepoužívá se v jiných lékařských oborech. Rovněž příznaky duševních poruch nemusejí být na první pohled patrné a odrážejí se spíše v chování a slovním projevu pacienta, než aby byly jednoduše a přímo detekovatelné. Přes tyto objektivně dané odlišnosti bude výuka psychiatrie vycházet ze zásad "evidence-based medicine", při výuce předpokládáme spolupráci např. s neurology a dalšími neurovědními obory.Přednášky (1hod př. (80st.)):Týden/Náplň jednotlivých vyučovacích bloků1. Úvod, historie psychiatrie, klasifikace duševních poruch MKN-10.2. Základní symptomy v psychiatrii - část. I.3. Základní symptomy v psychiatrii - část II, syndromy v psychiatrii.4. Organické duševní poruchy včetně symptomatických.5. Duševní poruchy vyvolané účinkem psychoaktivních látek.6. Schizofrenie a jiné psychotické poruchy.7. Poruchy nálady (afektivní poruchy).8. Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem a somatoformní poruchy.9. Poruchy příjmu jídla, poruchy spánku.10. Poruchy osobnosti a chování u dospělých.11. Mentální retardace.12. Duševní poruchy v dětství a adolescenci.13. Biologické léčebné postupy v psychiatrii.14. Psychologická a sociální léčba v psychiatrii.15. Právní otázky v psychiatrii, lidská práva duševně nemocných.Praktická cvičení (5hod cvičení (5x15st.)):Týden/Náplň jednotlivých vyučovacích bloků1. Základy vyšetřování duševně nemocných - výklad a demonstrace vyučujícím.2. Poruchy vnímání, poruchy myšlení.3. Poruchy inteligence, poruchy paměti.4. Poruchy osobnosti, poruchy pudů.5. Poruchy vědomí, poruchy orientace.6. Poruchy emocí, poruchy jednání a vůle.7. Psychologické vyšetřovací metody v psychiatrii.8. Výukové videoprogramy.9. Organické duševní poruchy, závislosti na návykových látkách.10. Schizofrenie, deprese a mánie.11. Úzkostné a neurotické poruchy, poruchy příjmu jídla.12. Poruchy osobnosti u dospělých, mentální retardace.13. Elektrokonvulzivní léčba.14. Vyšetřování nemocných na zápočet.15. Vyhodnocení zápočtových chorobopisů, test, zápočet.

Získané způsobilosti

Student je schopen odebrat anamnézu z pohledu psychiatrických znalostí, na základě psychiatrického vyšetření provést správné zhodnocení pacientovy nemoci, navrhnout způsob terapeutického přístupu, popsat postupy přiměřené pro akutní psychiatrii.

Literatura

Raboch J., Zvolský P.:. Psychiatrie. Praha: Galén, 2001. Seifertová D., Praško J., Horáček J., Höschl C.:. Postupy v léčbě psychických poruch. Praha: Academia Medica Pragensis, 2008. Höschl C., Libiger J., Švestka J.:. Psychiatrie. Praha: Tigis, 2002. ISBN 80-900130-7-4.

Požadavky

Požadavky na studenta: Znalost preklinických lékařských oborů, soustavnost a píle při studiu psychiatrie, aktivita při výuce, korektní a etické jednání s duševně nemocnýmiPožadavky ke zkoušce: Nejvýše dvě řádně omluvené absence na praktických cvičeních, vypracování zápočtového chorobopisu, splnění zápočtového testu, zkouška probíhá formou ústní (tři otázky), zkoušející přihlíží rovněž k úrovni zpracovaného zápočtového chorobopisu

Garant

prof. MUDr. Eva Češková, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Eva Češková, CSc.MUDr. Petr Šilhán