Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radiační onkologie a radiobiologie (KKP / RORLF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKP / RORLF - Radiační onkologie a radiobiologie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Klasická výuka onkologie na lékařských fakultách v sobě zahrnuje pouze letmý náhled do oboru radiační onkologie. Přitom léčba zářením je nejúčinnější konzervativní protinádorovou léčebnou modalitou. Předmět proto seznamuje studenty s radioterapeutickou technikou a jejími možnostmi, základy radiobiologie, moderními radioterapeutickými postupy, indikacemi léčby zářením a toxicitou léčby.Přednášky:1. Zdroje záření v radioterapii.2. Přístrojová technika v radioterapii.3. Radiobiologie I - interakce ionizujícího záření s živou hmotou.4. Radiobiologie II - frakcionační režimy.5. Radiobiologie III - radiobiologické modelování.6. Radiobiologie IV - radiobiologie brachyterapie.7. Radiobiologie V - kritické orgány.8. Definice cílového objemu .9. Konvenční ozařovací techniky.10. Speciální techniky I - IMRT.11. Speciální techniky II - IGRT.12. Speciální techniky III - stereotaktická radiochirurgie.13. Akutní toxicita radioterapie.14. Pozdní toxicita radioterapie.15. Kombinace radioterapie s jinými protinádorovými léčebnými modalitami.Seminář:1. Přístrojová technika a princip jejího fungování.2. Radiační fyzika v radioterapii.3. Histogramy dávky a objemu a jejich vyhodnocování.4. Radiobiologické modely I - historie.5. Radiobiologické modely II - LQ model.6. Radiobiologické modely III - NTCP, EUD.7. Praktické použití matematických modelů v radioterapii.8. Plánování a dozimetrie IMRT.9. Provádění IMRT.10. Radioterapie řízená obrazem - workflow, protokoly.11. Adaptivní radioterapie.12. Stereotaktická radiochirurgie v neuroonkologii.13. Extrakraniální stereotaxe.14. Intraluminální brachyterapie.15. Intersticiální a povrchová brachyterapie.

Získané způsobilosti

Student má reálný náhled na význam radioterapie v léčbě zhoubných nádorů. Je schopen identifikovat přístroje vhodné k léčbě jednotlivých diagnóz, navrhnout optimální frakcionační režim radioterapie, posoudit toxicitu léčby a rozumí její příčině. Tyto znalosti a dovednosti jsou klíčové nejen pro lékaře se zájmem o onkologii, ale i pro všechny ty, kteří se setkávají s onkologickými pacienty a s projevy toxicity radioterapie.

Literatura

Petera, J., Šlampa, P.:. Radiační onkologie. Praha: Galén, 2006. ISBN 8072624690.Feltl D., Cvek J.:. Klinická radiobiologie. Tobiáš, 2008. ISBN 9788073111038.

Požadavky

Požadavky na studenta: - čast na výuce, - praktická aplikace poznatků během výuky (průběžné testování), - zápočtový test.Požadavky k zápočtu: - 90% účast na výuce, - 70% úspěšnost v průběžných testech, - 80% úspěšnost zápočtového testu.

Garant

doc. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA

Vyučující

doc. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA