Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radioterapeutické přístroje (KKP / RTPRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKP / RTPRA - Radioterapeutické přístroje, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Fyzikální základ související s radioterapií. Historie radioterapie.Přístrojové vybavení pro radioterapii, rozdělení přístrojů. Radioterapeutický CT simulátor, výpočetní systémy pro plánování RT.Ozařovače pro RT, konstrukce kobaltového a cesiového ozařovače, betatron, miktotron, cyklotron.Konstrukce terapeutického RTG, příslušenství a fixační pomůcky.Konstrukce urychlovače částic-lineární urychlovač.IGRT. Přístroje pro nekonvenční terapii-generátory neutronů, urychlovače protonů.Cyber knifeGamma knife. Tomoterapie.Konstrukce přístrojů pro AFL, bezpečnostní prvky v externí terapii a brachyterapii, obsluha, provoz, servis ozařovací techniky, preventivní prohlídky.Bezpečnostní předpisy a pravidla související s údržbou ozařovací techniky, dokumentace vedená na přístroji.Laserové zaměřovače, konstrukce uzavřených radioaktivních zdrojů, základy metrologie ionizujícího záření.Kalibrace svazku záření.RTG,brzdný svazek, elektrony. Stanovení základních parametrů svazku-polovrstva,homogenita,symetrie,output faktor,faktor klinu,transmise bloků, In vivo dozimetrie- typy detektorů, kalibrace a interpretace výsledků.Stanovení základních parametrů brachyterapeutických zdrojů, pravidelné kontroly ozařovacích přístrojů, zkoušky provozní stálosti, dokumentace, inspekce SÚJB, audit.

Získané způsobilosti

Zná základní typy přístrojů, jejich principy.Umí obsluhovat radioterapeutickou přístrojovou techniku. Zná základní principy nezbytné pro zajištění kvality na pracovišti.

Literatura

Petera, J. Moderní radioterapeutické metody V. díl- Brachyterapie. ID VPZ Brno, 1998. Spurný a kol. Moderní radioterapeutické metody VI. Díl - Základy radioterapie. ID VPZ Brno, 1999. Dorotík, J. Radioterapeutické přístroje. OU ZSF UZM Ostrava, 2006. ISBN 80-7368-220-6.Kol.autorů. Principy a praxe radiační ochrany. AZIN Praha, 2005. Ústav jaderných informací Zbraslav. Radionuklidové ozařovače. 1999.

Požadavky

90% účast na přednáškáchústní zkouška (3 otázky)

Garant

Ing. Lukáš Molenda

Vyučující

Ing. Lukáš Molenda