Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Radioterapie 2 (KKP / RTRK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKP / RTRK2 - Radioterapie 2, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Megavoltážní terapie, seznámení se s ozařovacími přístroji na pracovišti RTKUrychlené částice, práce na lineárním urychlovači využívajícím fotony a elektronyUmělé izotopy v léčbě zářením, využití Iridia v brachyterapiiLéčba rentgenemBrachyterapie, intrakavitální a intersticiální brachyterapie, neutrony v brachyterapii, bezpečnost při brachyterapii, seznámení se s instrumentariem používaného v brachyterapii, specifika vyšetřovací místnostiDefinice základních pojmů pro radioterapeutické svazky, ozařovací podmínky pro jednotlivé ozařovačeParametry pro popis jednotlivých typů terapeutických svazků.Specifické ošetřovatelské postupy používané v radioterapii

Získané způsobilosti

Zná členění oboru radioterapie a fyzikální aspekty radioterapie.Zná principy RTG terapie, megavoltové terapie a brachyterapie.

Literatura

NOVOTNÝ J., VÍTEK P., PETRUŽELKA L. Klinická a radiační onkologie pro praxi. Triton, 2005. DOBBS J., BARRETT A., ASH D. Praktické plánování radioterapie, Stop rakovině - onkologie. 2000. ŠLAMPA P., a kol. Radiační onkologie v praxi. MOÚ, 2000. STEEL G. G., ADAMS G. E., and HORWICH A. Basic Clinical Radiobiology. Arnold, 2002. Dorotík, J. Radioterapeutické přístroje. OU ZSF UZM Ostrava, 2006. ISBN 80-7368-220-6.LEIBEL S.A., PHILLIPS T.L. Textbook of Radiation Oncology. 2nd Edition. Saunders, 2004.

Požadavky

Na závěr semestru student absolvuje zápočtový test (30 otázek, 80% úspěšnost). Do průběhu semestru mohou být zařazeny 2 - 3 průběžné testy (25 otázek, 75% úspěšnost).V průběhu semestru 2 seminární práce - min.3stránky formátu A4 normotextu. Ústní zkouška (3otázky) - pouze končí-li předmět zkouškou.

Garant

doc. MUDr. David Feltl, Ph.D., MBA

Vyučující

MUDr. Josef RůčkaBc. Andrea Binarová