Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tělovýchovné lékařství (KKP / TELE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKP / TELE - Tělovýchovné lékařství, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

l. Úvod do tělovýchovného lékařství, vymezení základních pojmů2. Základní formy regulace, stres3. Základy fyziologie sportovního tréninku4. Základní fyziologické formy adaptace na tělesnou zátěž5. Základy funkce krevního oběhu při zátěži6. Základy funkce respirační soustavy při zátěži7. Základy výživy při sportu, fyziologie zažívacího traktu8. Katabolické a anabolické procesy, základy regenerace sil9. Základy adaptace svalstva na tělesnou zátěž10. Únava, přetrénování, doping11. Principy fyziologické adaptace na chlad a teplo12. Fyziologické principy tréninku u dětí a mladistvých13. Pohlavní diferenciace a její vliv na toleranci tělesné zátěže14. Fyziologické předpoklady tréninku ve vyšším věku

Získané způsobilosti

- Studenti získají rozšířené znalosti z tělovýchovného lékařství- Orientují se v zátěžové diagnostice jak u zdravých, tak u postižených jedinců- Jsou schopni indikovat adekvátní pohybovou zátěž na základě výsledků zátěžového vyšetření

Literatura

Máček M., Vávra J. Fyziologie a patofyziologie tělesné zátěže. Praha, Avicenum, 1988. Tesař Z. Základy fyziologie tělesného cvičení. Ostrava, Ostravská univerzita, 1997. Silbernagl S., Despopoulos A. Atlas fyziologie člověka. Praha, Grada, 2004. ISBN 80-247-0630-X.Kučera M., Dylevský I. a kol. Sportovní medicína. Praha, Grada Publishing, 1999. Vilikus Z., Brandejovský P., Novotný V. Tělovýchovné lékařství. Praha, Karolinum, 2004.

Požadavky

Zvládnutí přednesené látky v průběhu semestru 3x písemný test. Účast na přednáškách 75%. Zkouška sestávající se z ústní části (2 otázky) a písemného testu.

Garant

MUDr. Martin Rydlo, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Martin Rydlo, Ph.D.