Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vnitřní lékařství 1 (KKP / VLNT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KKP / VLNT1 - Vnitřní lékařství 1, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Náplň oboru vnitřní lékařství, vztah k jiným oborům lékařství, obecně význam nutriční terapie ve vnitřním lékařství, vstupní test2. Základní vyšetřovací metody ve vnitřním lékařství, odběr anamnézy ve vztahu k nutriční terapii3. Vybrané kapitoly k kardiologie a jejich nutriční aspekty I.- metabolický syndrom, hyperinzulinismus, nadváha, hypertenze, rizikové faktory aterosklerózy4. Vybrané kapitoly k kardiologie a jejich nutriční aspekty II - ICHS, srdeční selhání, otoky5. Vybrané kapitoly z pneumologie a hematologie a jejich nutriční aspekty6. Vybrané kapitoly z chorob jícnu, žaludku a dvanáctníku a jejich nutriční aspekty7. Vybrané kapitoly z chorob tlustého a tenkého střeva a jejich nutriční aspekty8. Vybrané kapitoly z chorob jater a žlučových cest a jejich nutriční aspekty9. Vybrané kapitoly z chorob slinivky břišní a jejich nutriční aspekty10. Vybrané kapitoly z nefrologie a jejich nutriční aspekty I11. Vybrané kapitoly z nefrologie a jejich nutriční aspekty12. Psychosomatická onemocnění, toxikomanie a jejich vztah k vnitřnímu lékařství13. Závěrečný test, zápočet

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu zvládnou studenti základy změn metabolismu u interních onemocnění a základní principy jejich léčby.

Literatura

Zdeněk Zadák. Intenzívní medicína na principech vnitřního lékařství. 2007. Pavel Klener. Vnitřní lékařství. Galén, Praha, 2001. Pavel Klener at.al. Vnitřní lékařství. Galén Praha, 2003. ISBN 80-7262-252-8.Jan Bureš, Jiří Horáček, a kol. Základy vnitřního lékařství. Galén Praha, 2003. ISBN 80-7262-208-0.

Požadavky

Účast na přednáškách 80%Úspěšné absolvování závěrečného testu

Garant

doc. MUDr. Arnošt Martínek, CSc.

Vyučující

MUDr. Martin Rydlo, Ph.D.MUDr. Martin Rydlo, Ph.D.