Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biologie (KRE / 1BIOR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / 1BIOR - Biologie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vlastnosti a organizace živé hmoty hmoty. Nebuněčné a buněčné struktury. Stavba buňky prokaryotní a eukaryotní. Membránový princip organizace (kompartmentace) buňky eukaryotní. Ultrastruktura buňky. Komunikace mezi buňkami.2. Buňka jako biologický systém.Stavba a funkce základních buněčných struktur. Cytoskelet. Struktura biomembrán. Přenos látek přes membrány. Aktivní transport : Endocytóza a exocytóza. Fagocytóza a její význam v imunitním systému.3. Buněčné jádro - stavba a funkce. Chromozómy a regulace genů. Struktura a funkce DNA, replikace DNA. Změny v DNA- mutace.Genetické inženýrství.4. Autoreprodukce jako základní vlastnost živé hmoty. Dělení buňky - amitóza, mitóza a meióza. Průběh a fyziologie mitózy.Buněčný cyklus. Význam meiózy v procesu gametogeneze.5. Kontrola buněčného cyklu a buněčná smrt. Patologie buňky,.nádorová buňka. Karcenogeneze.Ultrastrukturální změny maligní buňky..6. Jednobuněčné a mnohobuněčné organismy. Strukturace Metazoí. Lidský organismus jako biologický systém (celek). Regulační mechanismy v průběhu fylogeneze. Princip zpětné vazby. Homeostáza.7. Ontogenetický vývin člověka. Gametogeneze. Oplození. Prenatální vývin (blastogeneze a organogeneze). Kritické periody v prenatálním vývinu. Teratogény. Vrozené vývojové vady geneticky podmíněné a vady vyvolané faktory prostředí8. Histogeneze jako součást procesu organogeneze. Stručný přehled základních typů tkání. Obnova (regenerace) tkáně.9. Postnatální vývin člověka. Biologické zákonitosti vývinu. Periodicita vývinu jedince. Biologicky věk. Stárnutí organismu. Akcelerace a retardace vývinu. Adaptační mechanismy.10. Lidské tělo jako ekosystém. Zdraví a životní prostředí. Obranné a reparační mechanismy. Zdraví tělesné a psychické. Stres, příčiny jeho vzniku,fyziologický průběh a význam pro život člověka. Prevence stresu.11. Nemoc jako fyziologický stav organismu. Civilizační choroby. Kardiovaskulární nemoci, příčiny jejich vzniku a jejich prevence. Nádorová onemocnění. Infekční nemoci.Primární prevence nemocí - nekuřáctví, zásady správné výživy, duševní hygiena.12. Organismy a prostředí. Životní prostředí a jeho složky. Základní ekologické pojmy. Abiotické a biotické faktory. Populace. Natalita a mortalita. Ekologie člověka.13. Globální problémy lidstva . Ekologická krize a ekologická katastrofa. Populační exploze. Ozónové díry a vliv na zdraví. Skleníkový efekt. Globální oteplování. Strategie trvalé udržitelnosti života.

Získané způsobilosti

znalost problematiky buněčné organizace živé hmoty znalost ontogenetického vývinu jedinceznalost charakteristik lidského těla v kontextu biologického systémuorientace v základních vztazích člověka a jeho zdraví k životnímu prostředí,základní informace o globálních problémech lidstva

Literatura

HAJN, V. Ekologie člověka (Ecologia dell´uomo). Olomouc : Univerzita Palackého, 1999. ISBN 80-7067-963-8.Vyskot, B.:. Přehled vývojové biologie a genetiky (Sommario della biologia di sviluppo e della genetica). Ústav molekulární genetiky AV ČR Praha, 1999. WOLPERT, L. Triumf embrya. Praha, 1995. ROMANOVSKÝ, A. a kol. Obecná biologie. SPN Praha, 1985. Junqueira,C.L., Carneiro, J., Kelley, R.O. Základy histologie. H&H Praha, 1997. HORÁČEK, J & KINCL,M. Cytologie. Ostrava, 1996. Rosypal a kol. Přehled biologie. Scientia spol. s.r.o. Praha, 1994. ALBERTS, B., BRAY, D., JOHNSON, A. Základy buněčné biologie. Espero Publishing Ústí nad Labem, 2000.

Požadavky

docházka na přednáškystudium zadané odborné literatury splnění požadovaného počtu bodů v písemném testu zodpovědná příprava na zkoušku

Garant

RNDr. Zdeněk Majkus, CSc.

Vyučující

RNDr. Zdeněk Majkus, CSc.