Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kondiční trénink ve fyzioterap. (KRE / 1KOTF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / 1KOTF - Kondiční trénink ve fyzioterap., Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kondiční trénink ve fyzioterapii bude zaměřen na posilovací cvičení bez náčiní a s náčiním.Z hlediska posilování s hmotností vlastního těla půjde zejména o východiska Pilates a Pilates Medical, včetně využití Pilatesova kruhu. Z hlediska náčiní bude cvičení zaměřeno zejména na využití therabandů, expanderů, plných míčů a jednoručných činek, včetně jejich kombinací s balančními pomůckami. Předmět je doplněn o návštěvu fitness centra s praktickou ukázkou cvičení na posilovacích strojích.Přehled probírané látky:CvičeníNáplň jednotlivých vyučovacích bloků:1. Kondice, kondiční cvičení, trénink - teoretický úvod2. Core training - základní principy3. Core training - cvičení s hmotností vlastního těla4. Core training - cvičení s hmotností vlastního těla5. Využití Pilates kruhu v core trainingu6. Posilovací guma (expander, theraband) - přehled pomůcek a jejich využití. Základní principy posilování7. Brugger koncept, SM systém - základní principy8. Činky - základní principy, metodika cvičení9. Plné míče - základní principy, metodika cvičení10. Cvičení na balančních plochách v kombinaci s odporovým cvičením11. Cvičení na balančních plochách v kombinaci s odporovým cvičením12. Kondiční trénink v posilovně13. Posilovací stroje - metodika cvičení14. Zápočtová lekce - předvedení samostatných cvičebních výstupů dle zadání

Získané způsobilosti

Student - získává rozšířené znalosti z problematiky kondičního cvičení- ovládá problematiku core trainingu, metodiku cvičení s odporovým náčiním- orientuje se v základní problematice kondičního cvičení v posilovně- student si rozšiřuje teoretické znalosti a praktické dovednosti v oborech kinezioterapie a sportovní trénink

Literatura

KABELÍKOVÁ, K., VÁVROVÁ, M. Cvičení k obnovení a udržování svalové rovnováhy. Praha:Grada, 1997. ISBN 80-7169-384-7.KRIŠTOVIČ, J. Kondiční trénink. Praha: GRADA, 2005. ISBN 978-80-247-2197-2.GOLDENBERG, L., TWIST P. Strength ball training. USA: Human Kinetics, 2007. ISBN 80- 238-8175-2.SMÍŠEK, R., SMÍŠKOVÁ, K. Cvičení pro regeneraci páteře. Praha: SM systém, 2002. ISBN 80- 238-8175-2.BURSOVÁ, M. Kompenzační cvičení. Uvolňovací, protahovací, posilovací. Praha: Grada publishing, 2005. ISBN 80-247-0948-1.KAZIMÍR, J., KLENKOVÁ, M. Lady Pilates. Bratislava: IKAR, 2005. ISBN 80-551-0954-0.JARKOVSKÁ, H., JARKOVSKÁ, M. Posilování s vlastním tělěm 417krát jinak. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-0861-2.

Požadavky

Předmět je ukončen zápočtem. Posluchačům je v průběhu semestru přidělen soubor témat k závěrečnému praktickému výstupu. V průběhu zápočtové lekce si posluchač téma vybírá losem. Je hodnoceno praktické i teoretické zvládnutí daného úkolu.Těžiště práce studenta spočívá v aktivním přístupu k výuce, účast na cvičeních je povinná.Požadavky k zápočtu: aktivní, povinná účast na praktické výuce - cvičeních, úspěšné zvládnutí závěrečného praktického výstupu dle zadání (didaktické vedení lekce, teoretické a praktické zvládnutí vybraného problému, včetně vytýčení základních chyb a znalostí modifikací cvičení).

Garant

PaedDr. Petra Dobešová

Vyučující

PaedDr. Petra Dobešová