Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie výzkumu (KRE / 1MEVY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / 1MEVY - Metodologie výzkumu, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět poskytuje teoretické znalosti z oblasti metodologie výzkumu a vytváří předpoklady pro pochopení otázek vědy a výzkumu v širších souvislostech. Vytváří teoretickou bázi pro možnost formulace výzkumného projektu. Zaměřuje se na zdůraznění pozitivních i negativních jevů, které jsou spojeny s rozvojem vědy a výzkumu.Přehled probírané látky:PřednáškaNáplň jednotlivých vyučovacích bloků:1. Metody lidského poznávání. Věda jako zvláštní obor lidské činnosti a poznání.2. Vědecký výzkum a jeho hlavní fáze. Jazyk vědy a jeho funkce.3. Struktura vědeckého myšlení, formulace výzkumného problému, výroky ve vědě.4. Projekt výzkumu.5. Výzkumná otázka, hypotéza a její funkce, verifikace a falzifikace.6. Kvantitativně orientovaný výzkum.7. Kvalitativně orientovaný výzkum.8. Metody sběru dat, reliabilita.9. Metody zpracování dat, validita.10. Experiment v klinickém výzkumu.11. Základy metodologie výzkumné a publikační práce v kineziologii a fyzioterapii.12. Bližší seznámení se strukturou vědeckého textu v kineziologii a fyzioterapii.13. Uplatnění výsledků vědeckého bádání, role interpretace, kvalita vědeckých poznatků.14. Základy vědecké etiky (používání zdrojů, diskuse, polemika, kritika).

Získané způsobilosti

Student- pochopí význam vědeckého bádání pro rozvoj oboru- zná klíčové body z oblasti metodologie, které jsou nezbytné pro realizaci vědeckého výzkumu- je schopen aplikovat teoretické poznatky při tvorbě projektu vlastního výzkumu

Literatura

Greenhalgh T. Jak pracovat s vědeckou publikací : základy medicíny založené na důkazu. Praha, Grada, 2003. ISBN 80-247-0310-6.CHRÁSKA, M. Metody pedagogického výzkumu: základy kvantitativního výzkumu. Praha : Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1369-4.Thomas, J.R., Nelson, J.K. Research Methods in Physical Activity. 2011. ISBN 978-1450400374.Šesták, Z. Jak psát a přednášet o vědě. Academia, Praha, 2000. GIBILISCO, S. Statistika bez předchozích znalostí. Praha: Computer Press, 2009. ISBN 978-80-251-2465-9.Pelikán, J. Základy empirického výzkumu pedagogických jevů. Praha, 2011. ISBN 978-80-246-1916-3.

Požadavky

Docházka na přednášky, studium doporučené literatury. Požadavky ke zkoušce: zpracování projektu diplomové práce, teoretická orientace v základech metodologie výzkumu.

Garant

prof. RNDr. Miroslav Janura, Dr.

Vyučující

prof. RNDr. Miroslav Janura, Dr.