Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biomechanika 1 (KRE / 2BIM1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / 2BIM1 - Biomechanika 1, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náplň jednotlivých vyučovacích blokůtýden1 Biomechanika - definice, vývoj, mezipředmětové vztahy.2 Kinematické aspekty pohybu - pohyb přímočarý, křivočarý; průměrná a okamžitá rychlost.3 Skládání pohybu, zákon o nezávislosti pohybu.4 Dynamické aspekty pohybu - síla, vnitřní a vnější síly, Newtonovy zákony, moment síly.5 Časový a dráhový účinek síly.6 Rovnováha - podmínky rovnováhy, statická a dynamická rovnováha, rovnovážné polohy.7 Princip odrazu, dynamická analýza odrazu, vliv podložky na kvalitu odrazu, vertikální skok.8 Interakce hybného systému s vnějším prostředím.9 Lidské tělo jako soustava hmotných segmentů, biokinematický řetězec.10. Struktura a chování systému. Systém a jeho okolí.11 Biomechanika kosterního systému a mezilehlých prvků I.12 Biomechanika svalového subsystému I.13 Biomechanické aspekty vybraných pohybových činností.14 Biomechanické aspekty vybraných pohybových činností.

Získané způsobilosti

Student- ovládá fyzikální základy biomechaniky - zná mechanické vlastnosti hybného systému člověka

Literatura

Janura, M., Janurová, E. Biomechanika I [Skriptum]. Ostrava, 2011. ISBN 978-80-7464-099-5.http://moodle.osu.czJandačka, D., Uhlář, R. Základy biomechaniky sportu a tělesných cvičení. Ostrava, 2011. Hamill, J., Knutzen, K. Biomechanical Basis of Movement. Philadelphia. MCGINNIS, P. M. Biomechanics of sport and exercise. 2.vyd,Champaign: Human Kinetics, 2005. ISBN 0-7360-5101-5.Janura, M., Janurová, E. 700+1 otázka z biomechaniky [Skriptum]. Olomouc.

Požadavky

Zápočtový písemný test, úspěšnost 70 %

Garant

prof. RNDr. Miroslav Janura, Dr.

Vyučující

prof. RNDr. Miroslav Janura, Dr.