Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod k Bobath konceptu (KRE / 2UBKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / 2UBKO - Úvod k Bobath konceptu, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Bobath koncept je vyšetřovací a terapeutický přístup orientovaný na komplexní řešení problémů u osob s poruchami centrálního nervového systému.Přehled probírané látky (1 výukový týden):Praktická cvičení (40 hod.)Den Náplň jednotlivých vyučovacích bloků1. Handling, facilitační a inhibiční techniky.2. Přesuny a polohování.3. Význam trupu jako klíčového bodu kontroly, pohybové komponenty pro trup.4. Základní pohybové komponenty pro pletenec ramenní a horní končetinu.5. Základní pohybové komponenty pro pletenec pánevní a dolní končetinu.

Získané způsobilosti

Student- získá rozšířené znalosti z praxe, která je orientovaná na pacienta se společným stanovením cílů a principů terapie založené na evidence based practice- je schopen orientovat se v symptomatologii pacienta a pochopit důsledky léze CNS pro funkci - je schopen odhalit a analyzovat abnormální pohyb a být schopen ho terapeuticky ovlivnit- získá základní způsobilost ke správném handlingu a praktikování pohybových komponent, které využívá při terapii na úrovni postižené funkce či aktivity

Literatura

Bobath, B. Hemiplégia dospelých. Bratislava: Liečreh Gúth, 1997. Shumway-Cook, A., Woollacott, M.H. Motor Control: Theory and Practical applications. USA, Second Edition. Lippincott Williams and Wilkinds, Baltimore, 2001. ISBN 0-683-30643-X.Carr, J. H., Shepherd, R. B. Neurological Rehabilitation: Optimizing Motor Performance. Oxford: Butterworth - Heinemann, 1998. Lippertová-Grünerová, M. Neurorehabilitace. Galén, Prah, 2005. ISBN 80-7262-317-6.Davis, P. M. Starting again. New York: Springer-Verlag, 2005. Králíček, P. Úvod do speciální neurofyziologie. Praha : Karolinum, 2002.

Požadavky

Docházka na cvičení, studium doporučené literatury.Požadavky k zápočtu: kladné hodnocení znalostí při zápočtu.

Garant

Mgr. Kateřina Macháčková, PhD.

Vyučující

Mgr. Kateřina Macháčková, PhD.