Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Alternativní terapie (KRE / ALTTK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / ALTTK - Alternativní terapie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Bezpečnost na bazénu - seznámení se specifiky jednotlivých typů postižení (manipulace s vozíky, pohyb nevidomých plavců, individuální přístup dětí s PMR), základní výbava plavce.Práce s plavcem před vstupem do bazénu - komunikace, navození kontaktu, znalost základních informací o plaveckých dovednostech klienta.Pravidla manipulace s imobilními plavci - přesuny, způsoby držení a postavení, jištění, dopomoc při přesunech.Orientace v základních plaveckých pomůckách, jejich správný výběr a použití.Využití speciálních neoprénových pomůcek a jejich individuální využití.Relaxační polohy.Základní etapa ve vodě.Nácvik dýchání.Obraty.Základní technická cvičení.Plavecký způsob ZNAK.Plavecký způsob KRAUL.Plavecký způsob PRSA.Plavecký způsob MOTÝLEK.Klasifikace plavců, pravidla a specifika závodních forem plavání.Práce s handicapovanými dětmi v rámci projektu"VÝZVA"Výběr dítěte, seznámení s rodinou, předání informací od předchozího asistenta.Povinná účast na vzdělávacích seminářích organizovaných Centrem pro rodinu.Práce s klientem v domácím prostředí (nácviky přesunů, sebeobsluha, ADL)Povinné konzultace s garanty

Získané způsobilosti

- student se naučí pracovat s osobami s disabilitou v domácím prostředí- student se seznámí se speciálními metodikami alternativních technik (plavání u handicapovaných, hippoterapie, canisterapie apod.).

Literatura

Svozil, Z. Didaktika plavání pro 2. stupeň základní školy. Olomouc: UP, 1992. ISBN 80-7067-137-8.Čechovská, I. Plavání. Grada Publishing, Praha, 2001. ISBN 80-247-9049-1.Dovalil, J. a kol. Sportovní trénink (Lexikon základních pojmů). Karolinum, Praha, 1992. Hofer, Z., Felgrová, I., Jasan, I., Smolík, P. Technika plaveckých způsobů. Karolinum Praha, 2000. ISBN 80-246-0169-9.

Požadavky

Studenti se během cvičení seznámí s různými formami alternativní terapie u pacientů s mentálním, tělesným nebo kombinovaným postižením. Zápis předmětu není možný při registraci. V případě zájmu si studenti nejprve na katedře domluví konkrétní formu aktivity a pracoviště (plavání, hippoterapie ...). Pro udělení zápočtu je nutná 100% účast na zvolené aktivitě.

Garant

PhDr. Jarmila Kristiníková, Ph.D.