Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ergoterapie (KRE / ERGT1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / ERGT1 - Ergoterapie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Úvod - léčebná rehabilitace, definice ergoterapie, vztah ergoterapie a fyzioterapie, ergoterapeutické organizace, uplatnění ergoterapeuta2. Historie ergoterapie, vzdělávání ergoterapeutů, ergoterapeutické postupy a metody, dělení ergoterapie.3. Vliv práce na lidský organizmus, druhy pracovních činností, aplikace v ergoterapii4. Ergonomie pracovních poloh a činností, aplikace v ergoterapii5. Architektonické bariéry, kompetence ergoterapeut při řešení bariér, interní bariéry - v domácnosti, na pracovišti6. Architektonické bariéry životního prostředí, možnosti jejich řešení7. Adjuvatika - dělení, příklady použití8. Kompenzační pomůcky pro denní činnosti - hygiena, oblékání, příprava a konzumace jídla9. Pomůcky pro mobilitu podle druhu postižení10. ADL - testování, reedukace denních aktivit s použitím pomůcek11. Práce ergoterapeuta s nevidomým pacientem12. Práce ergoterapeuta s neslyšícím pacientem13. Trénink kognitivních funkcí14. Závěrečná diskuze, vyhodnocení seminárních pracíCvičení1. Prezentace katalogů kompenzačních pomůcek, prezentace firem distribuujících kompenzační pomůcky2. Aplikace prostředků kondiční ergoterapie3. Nácvik modifikace pracovních aktivit v polohách s různým druhem zátěže4. Šetření architektonických bariér, příklady jejich úprav5. DVD - architektonické bariéry v interiéru6. DVD - bariéry životního prostředí7. Aplikace kompenzačních pomůcek8. Nácvik přípravy a konzumace jídla9. Nácvik jízdy na vozíku, DVD - úprava vozidla pro kvadruplegika10. DVD - ergoterapeutická péče o kvadruplegika v domácnosti11. Nácvik komunikace a doprovodu nevidomého12. Nácvik komunikačních schopností s neslyšícím pacientem13. Aplikace nácviku tréninku kognitivních funkcí14. Ergoterapie v praxi - praxe na pracovištíchVyužití učebních pomůcekMechanický vozík, ruční podavač, nástavec na WC, houba na prodloužené rukojeti, ergonomický nůž, kombinovaný nůž - vidlička, fixační pásek, držák holí, sedací klín, škrabka s přísavkami, hra na hlazení, hra Stíny, manipulační kostka, pískovnička, dotekové disky.

Získané způsobilosti

Student- zná teoretické základy ergoterapie- zná základní ergoterapeutické postupy a činností- zná vyšetřovací metody v ergoterapii- orientuje se v možnostech využití ergoterapeutických postupů u jednotlivých diagnóz- je schopen vysvětlit návaznosti fyzioterapie a ergoterapie v rámci komplexní týmové terapie- prakticky aplikuje vybrané terapeutické postupy

Literatura

Jelínková, J., Krivošíková, M., Šajtarová, L. Ergoterapie. Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-583-7.Klusoňová, E., Špičková, J. Ergoterapie I. Pfeiffer, J. Ergoterapie II. Klusoňová, E. Ergoterapie v praxi. Brno: NCONZO, 2011. ISBN 978-80-7013-535-8.Pfeiffer, J. Ergoterapie. Praha: Edice Rehalb, 2001. Dylevský, I. Kineziologie. Mills, 1994. ISBN 80-85792-08-7.Kříž, V. Rehabilitace a její uplatnění po úrazech a operacích. Avicenum Praha, 1986.

Požadavky

Účast na přednáškách 80%, 100% účast na praktické výuce na pracovištích, splnění požadavků teoretické i praktické části

Garant

Mgr. Jolana Kondziolková

Vyučující

Mgr. Jolana KondziolkováMgr. Jolana Kondziolková