Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ergoterap. přístupy u osob s disabilitou (KRE / ERPOD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / ERPOD - Ergoterap. přístupy u osob s disabilitou, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

přednášky1 Úvod do předmětu a vyhodnocení soběstačnosti klienta standardními testy2 Architektonické bariéry3 Kompenzační pomůcky pro osoby se somatickým postižením4 Kompenzační pomůcky pro osoby s poruchami zraku a sluchu5 Techniky sebesycení6 Techniky oblékání7 Techniky lokomoce osob se somatickým postižením8 Techniky lokomoce osob s poruchami zraku9 Komunikační schopnosti osob s postižením CNS10 Komunikační schopnosti osob s poruchami zraku a sluchu11 Soběstačnost u amputací HK včetně kompenzačních pomůcek12 Soběstačnost u amputací DK včetně kompenzačních pomůcek13 Možnosti ADL u kombinovaných postižení v dospělém věku14 Možnosti ADL u kombinovaných postižení v dětském věkuCvičení1 Analýza a řešení interiérových architektonických bariér2 Analýza a řešení architektonických bariér v exteriéru3 Kompenzační pomůcky pro přípravu jídla a sebesycení4 Kompenzační pomůcky pro osobní hygienu5 Kompenzační pomůcky pro úklid domácnosti6 Kompenzační pomůcky pro další denní činnosti7 Nácvik ADL u osob se somatickým postižením8 ADL výcvik základních denních činností se zdravotním postižením9 Výcvik lokomoce10 Výcvik lokomoce11 Výcvik lokomoce12 Výcvik lokomoce13 Výcvik lokomoce14 Výcvik lokomoceVyužití učebních pomůcekMechanický vozík, francouzské berle, čtyřbodové chodítko, bradlový chodníček, ruční podavač předmětů, nástavec na WC, houba na prodloužené rukojeti, ergonomický nůž, kombinovaný nůž - vidlička, fixační pásek, držák holí, sedací klín, škrabka s přísavkami, kuchyňské prkénko s okrajem a zarážkou, hrnek s nastavitelnými uchy, pomůcka pro vymačkávání zubní pasty,protiskluzová fólie,zapínač knoflíků, držák klíčů, hra na hlazení, hra Stíny, manipulační kostka, pískovnička, dotekové disky.

Získané způsobilosti

Student- má přehled o kompenzačních pomůckách a jejích použití v rámci sebeobsluhy lidí s disabilitou- umí komunikovat s lidmi s disabilitou- umí edukovat tyto klienty o možnostech sebesycení, sebeobsluhy a transferu- umí instruovat ohledně ergonomických úprav interiéru a exteriéru pro osoby s disabilitou

Literatura

Gilbertová S., Matoušek O. Ergonomie. Praha, 2003. Petr, J. Ergonomie. IVBP Praha, 1999. ISBN 80-85963-97-3.Klusoňová, E. Ergoterapie v praxi. Brno: NCONZO, 2011. ISBN 978-80-7013-535-8.Turner, A., Foster, M., Johnson, S:. Occupational Therapy and Physical dysfunction. Principles, Therapy and Practise. New York: Churchil Livingstone, 1996. Kolář, P. a kol. Rehabilitace v klinické praxi. Praha: Galén, 2010. ISBN 978-80-7262-657-1.Jankovský, J. Ucelená rehabilitace dětí s tělesným a kombinovaným postižením. Triton Praha, 2001. ISBN 80-7254-192-7.Filipiová, D. Život bez bariér - Projekty a rekonstrukce. Praha, 1998. ISBN 80-7169-233-6.

Požadavky

Účast na přednáškách 80%, splnění požadavků teoretické i praktické části. Splnění podmínek kombinovaného zápočtu.

Garant

Mgr. Jolana Kondziolková

Vyučující

Mgr. Jolana KondziolkováMgr. Jolana Kondziolková