Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná fyzioterapie v klin.oborech 4 (KRE / FKLO4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / FKLO4 - Aplikovaná fyzioterapie v klin.oborech 4, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky:Přednáška (1 hod.)Náplň jednotlivých vyučovacích bloků:1. Vývoj dítěte ve všech aspektech, základní vývojové principy2. Vývojová kinesiologie v jednotlivých trimenonech3. Fyzioterapeutický management rizikového novorozence na oddělení neonatologie4. Centrální tonusová a koordinační porucha v raném věku - symptomy, možnosti fyzioterapie5. Etiologie centrálních poruch hybnosti v dětském věku6. Dětská mozková obrna - formy spastické - možnosti intervence fyzioterapeuta7. Dětská mozková obrna - formy hypotonické - možnosti intervence fyzioterapeuta8. Fyzioterapie vad pohybového aparátu v dětském věku - periferní klouby9. Fyzioterapie vad pohybového aparátu v dětském věku - páteř, hrudník10. Fyzioterapie nemocí respiračního traktu11. Fyzioterapie při dětské obesitě, diabetu12. Fyzioterapie u vrozených srdečních vad v dětském věku13. Fyzioterapie při chorobách trávicího ústrojí14. Fyzioterapie při onemocnění ledvin, močových cest, enuresePraktická cvičení (40 hod. - 1 pracovní týden)Náplň jednotlivých vyučovacích bloků:- Odborná praxe na oddělení neonatologie, dětské neurologie, pediatrie, dětském rehabilitačním stacionáři

Získané způsobilosti

Student - získá rozšířené znalosti z vývojové kinesiologie, vývojové neurologie, pediatrie - je schopen orientovat se v diagnostických postupech a léčebných metodách při péči o dítě v různém věku s nejrůznějšími chorobami vyžadujícími fyzioterapeutickou intervenci- je schopen indikovat a aplikovat vhodné fyzioterapeutické postupy založené na EBM

Literatura

Kraus, J. a kol. Dětská mozková obrna. Praha: Grada Publishing, 2005. Máček, M., Vávra, J., Štefanová, J. Léčebná tělesná výchova v pediatrii. Vojta, V. Mozkové hybné poruchy v kojeneckém věku. Grada Publishing, Praha, 1993. ISBN 80-8524-98-3.Kolář, P. a kol. Rehabilitace v klinické praxi. Praha: Galén, 2010. ISBN 978-80-7262-657-1.Véle, F. Kineziologie. Přehled klinické kineziologie a patokineziologie pro diagnostiku a terapii poruch pohybové soustavy. Praha: Triton, 2006. ISBN 80-7254-837-9.Shumway-Cook, A., Woollacott, M.H. Motor Control: Theory and Practical applications. USA, Second Edition. Lippincott Williams and Wilkinds, Baltimore, 2001. ISBN 0-683-30643-X.

Požadavky

Docházka na přednášky, povinná účast na praktických cvičeních, studium doporučené literatury. Požadavky ke zkoušce: zpracování kazuistiky k praktickému zápočtu, kladné hodnocení teoretických znalostí u ústní zkoušky.

Garant

MUDr. Irina Chmelová, Ph.D., MBA

Vyučující

MUDr. Irina Chmelová, Ph.D., MBA