Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kalceotika 2 (KRE / KLPK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / KLPK2 - Kalceotika 2, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Terminologický úvod do obuvnického názvosloví.1 Př. Svršky obuvi, jejich střihy a děleníCv. Druhy švu, problematiky pevnosti švu2 Př. Podešve, jejich řešení a modifikace užitných a ochranných vlastnostíCv. Protikluznost, odolnost proti oderu, životnost3 Př. Vyztužování svršku obuvi, tužinky,opatkyCv. Praktické cvičení vyztužování a možnosti jeho měření4 Př. Základy tvarování vláknitých materiálůCv. Vlažení, kondicionování teplem, vlhkostí.5 Př. Ustalování.Cv. Metody měření míry ustálení vytvarovaných dílců6 Př. Reologické modely a praktické možnosti ustalování vytvarovaných dílcůCv. Výpočetní cvičení reologických parametrů tvarovaných materiálů7 Př. Problematika životnosti a odolnosti proti namáhání vybraných materiálůCv. Laboratorní testy životnosti vybraných obuvnických materiálů8 Př. Přehled metod a norem pro základní testování a certifikaci protetických výrobkůCv. Práce s normou a podmínky jejich použití9 Př. Lepení. teorie lepení, druhy lepidelCv. Měření pevnosti lepení.10 Př. Specifika jednotlivých technologií lepeníCv. Stanovování optimálních hodnot pevnosti pro vybrané druhy lepidel11 Př. Specifikace základních kategorií obuvi - komfortní a ortopedická obuv a ortopedická obuvCv. Technologie výroby ortopedické obuvi.12 Př. Ortopedická obuv - rozdělení, principy stavby ortopedické obuviCv. Technologie výroby ortopedické obuvi13 Př. Požadavky na dětskou obuv, specifika sportovní obuvi a její využití v ortopedii.Cv. Základní hodnocení sportovní obuvi.14 Př. Základní požadavky na obuv pro diabetiky, Principy kalceotického ošetření diabetické nohyCv. Praktické ukázky terapeutické obuvi - odběr měrných podkladů ( indikace )

Získané způsobilosti

Student- zná anatomické a patologicko-anatomickými souvislostmi u funkčního a strukturálního postižení nohou- má praktické zkušenosti související s biomechanickými principy stavby a aplikace individuální, zdravotní a ortopedické obuvi a nožních ortéz- je schopen odebrat měrné podklady - je schopen analyzovat funkční postižení stereotypu chůze - je schopen ovlivněnit pomocí kalceotických pomůcek poruchu stereotypu chůze

Literatura

Manual for Orthopaedic Footwear Production. Dostupný z: http://www.coka.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=247&Itemid=39, 2009. Dungl, P. a kol. Ortopedie. Grada Publishing, Praha, 2005. ISBN 80-247-0550-8.Podiatrické listy. Praha : InfoMaxdorf, 2009. Podiatrické listy. Praha : InfoMaxdorf, 2010. Podiatrické listy. Praha : InfoMaxdorf, 2008.

Požadavky

100% účast na cvičení, splnění podmínek praktické i teoretické části zkoušky.

Garant

doc. Ing. Petr Hlaváček, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Petr Hlaváček, CSc.doc. Ing. Petr Hlaváček, CSc.