Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patofyziologie kritického onem. (KRE / PAKO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / PAKO - Patofyziologie kritického onem., Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látkyPřednáškaNáplň jednotlivých vyučovacích bloků:1. Pojem - kriticky nemocný pacient, historie2. Reakce na agresi. Stresová odpověď3. Oběhové selhání, schopnosti kompensace na zátěž4. Ventilační selhání - výměna dýchacích plynů5. Metabolické selhání - splanchnická oblast6. Jaterní selhání - detoxikace organismu7. Ledvinné selhání - akutní a chronické8. Energetika kritické nemoci9. Střeva jako orgán10. Monitorace kritické nemoci11. Kriticky nemocný a infekce12. Úroveň péče, ukazatele kvality, prognosování13. Jednotlivé obory a internsivní péče14. Význam léčebné rehabilitacePraktická cvičení (14 hod.)Týden Náplň jednotlivých vyučovacích bloků1. Seznámení se s pracovištěm intensivní péče2. Zásady pohybu na pracovišti intensivní péče3. Vyšetřování a přístup ke kriticky nemocnému4. Oběhové selhání-podpora oběhu - monitorace oběhu5. Ventilační selhání - přístrojová podpora výměny dýchacích plynů6. Splanchnické selhání - monitorace7. Jaterní selhávání, monitorace funkce jater8. Ledvinné selhávání, monitorace funkce ledvin9. Energetika kritické nemoci, monitorace, laboratoř10. Funkce střeva a jeho kontrola, metodika11. Základy ošetřovatelské péče o kriticky nemocného12. Kriticky nemocný a nosokomiální infekce13. Prognosa - ukazatele úrovně intensivní péče14. Zápočet

Získané způsobilosti

Student - získá rozšířené znalosti z fyziologie a patofyziologie změnu u kritického onemocnění- orientuje se v léčebné intervenci - je schopen indikovat a aplikovat vhodné fyzioterapeutické postupy založené na EBM

Literatura

Kittnar, O., Mlček M. Atlas fyziologických regulací. Praha, 2009. ISBN 978-80-247-2.Ball,Ch., M., Phillips, R.S. Akutní medicína do kapsy. Silbernagel, S., Despopoulos, A. Atlas fyziologie člověka. Praha: Grada, 2004. ISBN 80247-0630-X.Silbernagel, S., Lang, F. Atlas patofyziologie člověka. Ševčík, P., Černý, V., Vítovec, J. Intenzivní medicína. Galén, Praha, 2003. ISBN 80-7262-203-X.

Požadavky

Docházka na přednášky a praktická cvičení, studium doporučené literatury. Požadavky k zápočtu: splnění zápočtového testu, kladné hodnocení teoretických znalostí při zápočtu.

Garant

MUDr. Jan Jahodaprof. MUDr. Pavel Ševčík, CSc.

Vyučující

MUDr. Jan JahodaMUDr. Jan Jahoda