Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pilates metoda - koncept (KRE / PIMED)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / PIMED - Pilates metoda - koncept, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tento předmět vysvětluje základní principy cvičební metody Pilates. Posluchači budou v praktických cvičeních seznámeni s klíčovými místy v držení těla s důrazem na aktivaci hlubokého stabilizačního systému v jednotlivých základních polohách, dále s nácvikem základních pilotních pozic, základní metodikou cvičení včetně zásobníku cvičení, který má široké uplatnění v léčbě pohybem. Součásti výuky je rovněž seznámení se s Pilates pomůckami (Pilatesův kruh, Pilatesova stolička, Pilatesova úseč) a Pilates přístroji (reformer, cadilac apod.).Přehled probírané látky:CvičeníNáplň jednotlivých vyučovacích bloků:1. Základní teoretická východiska konceptu Pilates2. Držení těla - postavení pánve (neutrální pánev, imprinting), power house, dýchání3. Držení těla - nastavení hrudníku, lopatek, ramen, postavení hlavy4. Pilotní pozice - leh na zádech5. Pilotní pozice - leh na břiše6. Pilotní pozice - leh na boku7. Pilotní pozice - vzpor klečmo, sed, Pilatesův stoj8. Uvolňovací a protahovací cvičení9. Uplatnění Pilates kruhu v pilotních pozicích10. Základní jednoduché varianty cviků z konceptu Pilates11. Příklady středně těžkých cvičebních pozic včetně modifikací12. Přehled dalších cvičebních pomůcek používaných v konceptu Pilates13. Pilates přístroje - základní principy cvičení14. Zápočtová lekce - předvedení samostatných cvičebních výstupů dle zadání

Získané způsobilosti

Student - získává základní teoretické znalosti a praktické dovednosti z konceptu Pilates a Pilates Medical, včetně využití cvičebních pomůcek v daném konceptu- je schopen orientovat se v různých modifikacích cvičení v daném konceptu- student si rozšiřuje teoretické znalosti a praktické dovednosti v oboru kinezioterapie

Literatura

DOBEŠOVÁ, P. Základy Pilates metody a jejich využití v kinezioterapii. Ostrava, 2010. KAZIMÍR, J., KLENKOVÁ, M. Lady Pilates. Bratislava: IKAR, 2005. ISBN 80-551-0954-0.VYSUŠILOVÁ, H. Pilates - balanční cvičení. 1.vyd.Praha: Arsci, 2002. ISBN 80-86078-22-1.HERMAN, E. Pilates - cvičení na míči. Brno: Computer Press, 2007. ISBN 978-80-251-1596-1.

Požadavky

Předmět je ukončen zápočtem. Posluchačům je v průběhu semestru přidělen soubor témat z závěrečnému praktickému výstupu. V průběhu zápočtové lekce si posluchač téma vybírá losem. Je hodnoceno praktické i teoretické zvládnutí daného úkolu.Výuka je realizována s podporou vlastního učebního textu pro praktickou výuku (fotografické zpracování fází jednotlivých cviků včetně vytýčení chyb, cíle cvičení a základních modifikací). Praktická výuka je současně doplňována powerpointovými prezentacemi. Těžiště práce studenta spočívá v aktivním přístupu k výuce, účast na cvičeních je povinná.Požadavky k zápočtu: aktivní, povinná účast na praktické výuce - cvičeních, úspěšné zvládnutí závěrečného praktického výstupu dle zadání (didaktické vedení lekce, teoretické a praktické zvládnutí vybraného problému, včetně vytýčení základních chyb a znalostí modifikací cvičení).

Garant

PaedDr. Petra Dobešová

Vyučující

PaedDr. Petra Dobešová