Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Protetická fyzioterapie (KRE / PRFZT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / PRFZT - Protetická fyzioterapie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Popis vyučovacích blokůTýden Obsah1 Př. Úvod do rehabilitace - základní pojmy, názvosloví, dělení, definice, obecné cíle.Cv. Práce fyzioterapeuta v multidisciplinárním týmu - péče o pacienty s amputací DK.2 Př. Fyzioterapeutické vyšetření pacienta s amputací DK. Kontraktury. Polohování pacienta.Cv. Svalový test, goniometrické vyšetření. Protahování kontraktur, autostrečink. Polohování.3 Př. Příprava na oprotézování.Cv. Péče o pahýl a ránu. Otužování pahýlu. Vytrvalostní trénink.4 Př. Fantomové bolesti a vjemy.Cv. Využití fyzikální terapie při léčbě fantomových bolestí a vjemů - praktická ukázka.5 Př. Posilovací cviky po amputaci DK prováděné pacientem samostatně.Cv. Posilovací cviky DKK, HKK a trupu u pacientů s amputací v bérci a ve stehně.6 Př. Cvičení pacientů po amputaci DK s fyzioterapeutem. Posilování na přístrojích.Cv. Principy a základy PNF a její využití v protetické rehabilitaci - praktické ukázky u pacientů s amputací DK.7 Př. Nácvik rovnováhy a koordinace bez protézy.Cv. Balanční a koordinační cviky u pacientů s amputací v bérci, ve stehně a bilaterálních amputací.8 Př. Včasná vertikalizace pacientů.Cv. Použití PPAM a Interim TF protéz - základy nácviku stoje a chůze.9 Př. Statický nácvik v protéze.Cv. Postupné zatěžování pahýlu v protéze vestoje, balanční cvičení v protéze vestoje.10 Př. Dynamický nácvik v protéze.Cv. Rozfázování chůze - nácvik stojné a švihové fáze. Vedený pohyb, nácvik s manuálním odporem.11 Př. Dynamický nácvik v protéze.Cv. Nácvik chůze pacienta v protéze DK s fyzioterapeutem.12 Př. Chůze s pomůckami. Zvládání každodenních činností.Cv. Používání holí, berlí, chodítek - praktický nácvik. Pohyb v interiéru a exteriéru.13 Př. Pády v protéze.Cv. Praktická ukázka - pády a jejich typy. Zvládnutí pádu a zpětná vertikalizace.14 Př. Fyzioterapie v protéze pro pokročilé.Cv. Praktické ukázky - schody, svahy, otáčení, běh, sport.

Získané způsobilosti

Student- zná fyzioterapeutické přístupy k pacientům v předaputačním, poamputačním a protetickém období s využitím moderních kineziologicko-terapeutických metodik

Literatura

Kolář, P. a kol. Rehabilitace v klinické praxi. Praha: Galén, 2010. ISBN 978-80-7262-657-1.Smutný, M. Informace pro pacienty po amputaci končetiny. překlad z anglického originálu Sylva Homolová, 1. vyd. Praha : Federace ortop. protetetiků, 64 s., 2009. ISBN 978-80-254-3820-6.Ortopedická protetika č.10, 11. 2004. Gailey, R.S., Clark, C. R. Rehabilitation of the Diabetic Amputee. In The Diabetic Foot. JH Bowker, MA Pfeifer (6th ed.). Mosby Company, (636-656), 2001. Gailey, R.S. Rehabilitation Techniques in Physical therapy. WE Prentice, ML Voight. McGraw-Hill Companies, (325-346), 2001. Gailey, R.S. Sport and Recreation Activities for the Lower Limb Amputee. Atlas of Prosthetics: Surgical, Prosthetic, and Rehabilitation Principles., 2004. Gailey, R.S. The Essentials of Amputee Exercise Training and Running. Advanced Rehabilitation Therapy, Inc., 2005.

Požadavky

100% účast na cvičení, splnění podmínek praktické i teoretické části zápočtu.

Garant

PhDr. Jarmila Kristiníková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jarmila Kristiníková, Ph.D.Mgr. Gabriela BirgusováOlga Hluchníková