Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychosomatická terapie (KRE / PSYTE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / PSYTE - Psychosomatická terapie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náplň jednotlivých vyučovacích bloků - teorie:1. Postavení psychosomatické medicíny v lékařské a ošetřovatelské péči.2. Cíle a metody péče v základech psychosomatické medicíny. Historický vývoj psychosomatické medicíny.3. Cíle a úkoly interpersonální medicíny.4. Problematika onemocnění s primárně tělesnou symptomatikou.5. Psychosomatické aspekty speciálních klinických obrazů nemoci - oběhový systém.6. Psychosomatické aspekty speciálních klinických obrazů nemoci - dýchací systém.7. Psychosomatické aspekty speciálních klinických obrazů nemoci - trávicí systém.8. Psychosomatické aspekty speciálních klinických obrazů nemoci - onemocnění látkové výměny.9. Psychosomatické aspekty speciálních klinických obrazů nemoci - gynekologická a porodnická problematika.10. Problematika onemocnění s primárně vnitřní duševní symptomatikou. Úzkostné a nutkavé poruchy.11. Vybraná onemocnění spojená s poruchami chování.12. Životní krize a jejich zpracování.13. Nácvikové metody v základní psychosomatické péči. Rozhovor lékaře a zdravotnického pracovníka s pacientem.14. Psychosomatika zdravotnického pracovníka.Náplň jednotlivých vyučovacích bloků - cvičení1. Úvod do problematiky psychosomatické medicíny.2. Významné osobnosti psychosomatické medicíny, nejčastěji využívané metody léčby.3. Patogeneze, salutogeneze v praxi zdravotnického pracovníka.4. Somatoformní poruchy a jejich odraz v praxi zdravotníka.5. Poruchy oběhového systému a jejich odraz v praxi zdravotníka.6. Poruchy dýchacího systému a jejich odraz v praxi zdravotníka.7. Poruchy trávicího systému a jejich odraz v praxi zdravotníka.8. Poruchy onemocnění látkové výměny a jejich odraz v praxi zdravotníka.9. Problematika gynekologická a porodnická a její odraz v praxi zdravotníka.10. Úzkostné a nutkavé poruchy v praxi zdravotníka.11. Problematika onemocnění spojená s poruchami chování v praxi zdravotníka.12. Životní krize a pomoc zdravotníků při jejich zvládání.13. Nácvik základních metod a komunikačních dovedností při práci s pacienty vyžadující speciální péči.14. Psychologie zdravotnického pracovníka, profesionální chování, profesionální deformace, syndrom burnout.

Získané způsobilosti

Studenti- pochopí základní strukturu psychosomatické péče- umí aplikovat individuální přístup k nemocným s primárně tělesnou a primárně duševní symtomatikou- budou schopni pomoci při řešení životních krizí- umí vhodným způsobem komunikovat s klienty v oblasti psychosociální péče- umí vysvětlit vztahy mezi tělesnou a psychickou stránkou nemoci- znají pojem profesionální psychická deformace a možnosti vzniku burnout syndromu- rozpoznají vznik psychosomatických problémů ve zdravotnické profesi

Literatura

Balint, M. Lékař, jeho pacient a nemoc. Praha: Grada, 1999. SVATOŠOVÁ, M. Hospice a umění doprovázet. Kostelní Vydří - Karmelitánské nakl. : APHPP, 2008. ISBN 978-80-7195-307-4.Bartošíková, J. Kapitoly z psychologie pro zdravotnické pracovníky. Brno: IDVPZ, 2000. Bártková, S. Některé sociologické aspekty pacienta. Brno: IDVPZ, 1996. Křivohlavý, J. Psychologie nemoci. Praha: Grada, 2002. Křivohlavý, J. Psychologie nemoci. Praha: Grada, 2002. ISBN 80-247-0179-0.Stuart-Hamilton, I. Psychologie stárnutí. Praha : Portál, 1999. Bouchal, M. Psychologie v lékařství. Brno: MU, 1993. Křivohlavý, J. Psychologie zdraví. Praha: Portál, 2001. Dostálová, O. Psychoterapeutické přístupy k onkologicky nemocným. Praha : Avicenum, 1986. Beran, J. Psychoterapeutický přístup v klinické praxi. Praha:Avicenum, 1992. Křivohlavý, J. Rozhovor lékaře s pacientem. IDVZP, Brno, 1995. HAŠKOVCOVÁ, H. Thanalogie. 2. vyd. Praha : Galén, 2000. ISBN 978-80-7262-471-3.Zacharová, E. Úvod do studia zdravotnické psychologie. Ostrava:OU, 2005. Tress, W. a kol. Základní psychosomatická péče. Praha: Portál, 2007. Vymětal, J. Základy lékařské psychologie. Psychologicko analytické nakladatelství, Praha, 1994. Nakonečný, M. Základy psychologie osobnosti. Praha: Management Press, 1993. Zacharová, E. Zdravotnická psychologie. Praha: Grada, 2007.

Požadavky

80% účast, seminární práce

Garant

PhDr. Dagmar Beránková

Vyučující

PhDr. Dagmar Beránková