Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přístrojová technika v rehabilitaci (KRE / PTREK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / PTREK - Přístrojová technika v rehabilitaci, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náplň jednotlivých vyučovacích blokůPřednáškytýden1. Cíle, úkoly a terminologie v ergoterapii. Schéma práce s pacientem.2. Indikace a testování v ergoterapii.3 Stupňová zátěž v ergoterapii.4 Ergoterapeutické přístupy k soběstačnosti.5 Kompenzační pomůcky osobní a interiérové.6 Kompenzační pomůcky exteriérové.7 Architektonické bariéry interiérové a jejich odstraňování.8 Architektonické bariéry exteriérové a jejich odstraňování.Cvičení1. - 2. Procvičení ergoterapeutické terminologie a nácvik komunikace s pacientem s postižením.3. - 4. Práce s pacientem, jeho testování a ergoterapeutická indikace.5. - 6. Pohybová aktivita, zatěžování a modelové pracovní aktivity.7. - 8. Nácvik soběstačnosti pomocí vybraných metod.9. - 10. Seznámení se s osobními pomůckami, jejich používáním; možnost nahrazování jinými provizorními, interiérové pomůcky v rámci ADL.11. - 12. Seznámení se s exteriérovými pomůckami, jejich používáním.13. - 14. Řešení interiérových architektonických bariér (koupelna, WC, kuchyň, společenské prostory a jiné užitné prostory interiérového charakteru).15. - 16. Řešení exteriérových architektonických bariér (vstupy do budov, prostředí městských ulic, MHD, taxislužba, pohybová a zvedací zařízení včetně jejich obsluhy).

Získané způsobilosti

Student získá celkový přehled o přístrojové technice a metodách jejího používání v ergoterapii.

Literatura

Čichoň, R. Kvalita života, zdravotní podpora a rehabilitace. Praha: UK FTVS, 2001. Vyskotová, J. Přístrojová technika v rehabilitaci pro fyzioterapeuty. Ostrava: Ostravská univerzita, 2006. ISBN 80-7368-196-X.Carr, J., Shepherd, R. Neurological Rehabilitation. Oxford, 2000. ISBN 0 7506 0971 0.Vaňásková, E. Testování v rehabilitační praxi - cévní mozkové příhody. Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2004.

Požadavky

Splnění podmínek zápočtu.

Garant

Mgr. Jana Vyskotová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Rostislav Čichoň, Ph.D.Mgr. Jana Vyskotová, Ph.D.PhDr. Rostislav Čichoň, Ph.D.Mgr. Jana Vyskotová, Ph.D.