Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rehabilitace v geriatrii (KRE / REHGK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / REHGK - Rehabilitace v geriatrii, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmu léčebné rehabilitace, vztah léčebné rehabilitace k ostatním klinickým oborům, postavení léčebné rehabilitace v geriatrii.2. Psychosomatické změny ve stáří z hlediska možného zatížení geriatrického pacienta v rámci pohybové terapie - změny somatické a kognitivní.3. Pohybová aktivita ve stáří - metody hodnocení tělesné zdatnosti seniora - VO2max. MET.4. Hlavní prostředky rehabilitační intervence v oblasti pohybové terapie - význam kondičních pohybových programů pro starší osoby. Praktický nácvik v terénu s využitím krokoměru a sporttestru.5. Hodnocení soběstačnosti a výkonnosti - testy ADL, IADL, FIM výkonové testy.6. Poruchy chůze u seniorů - využití pomůcek k nácviku chůze a překonávání externích architektonických bariér (balanční plošina, sada kamenů imitujících nerovnosti).7. Pády - jejich příčiny a důsledky, prevence pádů. Praktický nácvik s využitím pomůcek pro rehabilitaci chůze - balanční plošina, sada kotoučů a kamenů s různým povrchem).8. Dechová rehabilitace u seniorů - využití dechových trenažérů (Acapella, Triflo)9. Hlavní prostředky rehabilitační intervence v oblasti ergoterapie - význam ergoterapie a její možnosti ovlivnění funkční kapacity gerontů.10. Kompenzační pomůcky - praktický nácvik s kompenzačními pomůckami pro sebesycení (ergonomický nůž a škrabka, příbor, prkénko k přípravě pokrmů apod.), sebeobsluhu (podavač, zapínač knoflíků, peněženka-mincovka, sedačka do vany, invalidní vozík, nástavec na WC apod.).11. Rehabilitace u poruch senzomotorických a gnostických - využití pomůcek k reedukaci těchto funkcí a praktický nácvik (hra se stíny, lišta s různým typem materiálů, pískovnička, taktilní kotouče - výcvik senzomotorických funkcí; povolání tabulky, kombino, náš dům apod. - reedukace fatických a symbolických funkcí).

Získané způsobilosti

Na konci tohoto kurzu by měl být student schopen vysvětlit důsledky involučních změn na jednotlivé tělesné systémy, aplikovat nejběžnější testy k vyhodnocení funkčních aktivit seniorů a na jejich základě ve spolupráci s fyzioterapeutem nebo ergoterapeutem rozhodnout o návrhu kompenzační pomůcky.

Literatura

Kristiníková, J. Rehabilitace v geriatrii. Ostrava, Ostravská, univerzita, 2011. ISBN 978-80-7368-829-5.Mountain, G. Occupational therapy with older people. London: Whurr Publishing, 2004. Koběrská, P. a kol. Společnou cestou- Jak mohou pečovatelé komunikovat s lidmi trpícími demencí. Praha : Portál, 2004. Zgola, J. M. Úspěšná péče o člověka s demencí. Praha: Grada, 2003. ISBN 80-247-0183-9.Zavázalová, H. a kol. Vybrané kapitoly ze sociální gerontologie. Praha: Karolinum, 2001.

Požadavky

Požadavky na studenta:80% účast na seminářích, zpracování průběžných korespondenčních úkolů, vypracování závěrečné seminární práce na zadané téma.

Garant

PhDr. Jarmila Kristiníková, Ph.D.