Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rehabilitační propedeutika1-ERG (KRE / REPE1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / REPE1 - Rehabilitační propedeutika1-ERG, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Náplň jednotlivých vyučovacích blokůpřednáškytýden1Objasnění základních pojmů.2Antropometrie - úvod, směry a roviny lidského těla, zásady měření, tělesné somatotypy, co je ovlivňuje, kaliperace.3Vyšetření a popis stoje ve všech rovinách s přihlédnutím k anatomickým a patologickým aspektům.4Páteř jako funkční celek, její funkce, páteřní segment, vyšetření páteře v rovině frontální a sagitální.5Úvod do goniometrie, typy měření, hodnocení kloubní pohyblivosti, kloubní vůle, kloubní vzorce, možnosti záznamu ve zdravotnické dokumentaci.6 Goniometrie horní končetiny, anatomicko-patologické aspekty pohybu v kloubech HK.7 Goniometrie dolní končetiny, vztah páteře, pánve a DK při pohybu.8 Úvod do svalového testu, hodnocení sv. síly, zásady a principy provádění, standardizovaný záznam svalového testu ve zdravotnické dokumentaci.9 Problematika testování svalstva v oblasti krku.10 Problematika testování trupového svalstva.11 Problematika testování svalstva v oblasti pletence pánevního.12 Problematika testování svalstva v oblasti pletence ramenního.13 Problematika testování svalstva v oblasti svalů paže.14 Problematika testování svalstva v oblasti předloktí a zápěstí.cvičení1 Úvod do problematiky vyšetřovacích metod ve fyzioterapii, základní pojmy, názvy směrů a rovin lidského těla. Etické, hygienické a bezpečnostní zásady při vyšetřovaní pacienta.2 Antropometrie, palpace základních hmatných bodů, měření délkových rozměrů končetin.3 Antropometrie - měření obvodových a šířkových rozměrů končetin a trupu.4 Hodnocení stoje z pohledu antropometrie - hodnocení stoje vzhledem ke spuštěné olovnici, Jarošova-Lomíčkova metoda.5 Úvod do goniometrie - mezinárodní ortopedické měření kloubní pohyblivosti v rovinách (SFTR)6 Goniometrie - oblast horní končetiny.7 Goniometrie - oblast dolní končetiny.8 Globální vyšetření pohyblivosti páteře v rovině frontální a sagitální - funkční testy.9 Hodnocení svalové síly - úvod do svalového testu, charakteristika hodnocení svalové síly, podmínky pro objektivní hodnocení svalové síly.10 Svalový test - hodnocení svalové síly v oblasti krku.11 Svalový test - hodnocení svalové síly v oblasti trupu.12 Svalový test - hodnocení svalové síly v oblasti pletence ramenního.13 Svalový test - hodnocení svalové síly v oblasti ramenního kloubu.14 Svalový test - hodnocení svalové síly v oblasti loketního kloubu a zápěstí.Využití učebních pomůcekGoniometr, antropometr, pelvimetr, posuvné antropometrické měřidlo, kalipometr, modifikovaný torakometr, krokoměr, stopky, sedací klín, polohovací polštář.

Získané způsobilosti

Student je schopen prakticky aplikovat vybrané diagnostické postupy v rámci praktických cvičení.

Literatura

Janda, V. Funkční svalový test. Praha: Grada Publishing, 1996. ISBN 80-7169-208-5.Janda, V., Pavlů, D. Goniometrie. IDVZ Brno Grada, 1997. ISBN 80-7013-160-8.Krhutová, Z., Kristiníková, J. Rehabilitační propedeutika 1. Ostrava: Ostravská univerzita, 2013. ISBN 978-80-7464-439-9.Kolektiv autorů. Vyšetřovací metody hybného systému. Příbram. Travell, J.G., Simons, D.G., Simons. Myofascial Pain and Dysfunction. The Trigger Point Manual. Vol. 2. Williams and Wilkins, Baltimore, USA, 1999. ISBN 0-683-08367-8.Gúth, A. a kol. Vyšetrovacie a liečebné metodiky pre fyzioterapeutov. Bratislava: Liečreh Gút, 1998.

Požadavky

Účast na přednáškách 80%, 80% účast na praktické výuce.Přihlášení k praktické zkoušce je podmíněno úspěšným absolvováním závěrečného semestrálního testu, který musí být splněn minimálně na 80 %, test je možno jednou opakovat. V polovině semestru student může dobrovolně absolvovat průběžný test.

Garant

Mgr. Kateřina Macháčková, PhD.

Vyučující

PhDr. Zdeňka Krhutová, Ph.D.Mgr. Marcela DabrowskáMgr. Jolana Kondziolková