Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rehabilitace v ošetřovatelské péči (KRE / RHOKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / RHOKS - Rehabilitace v ošetřovatelské péči, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historie léčebné rehabilitace, její postavení v rámci ostatních klinických oborů, dělení léčebné rehabilitace.Imobilizace a její negativní důsledky na systémy lidského těla, preventivní opatření.Obecné principy polohování, význam polohování, jednotlivé druhy polohování, polohování u traumatologických a chirurgických pacientů, specifické polohování u amputací na DK.Principy polohování v ortopedii (totální náhrady kyčelních a kolenních kloubů), principy polohování v neurologii - u hemiparetických pacientů dle Bobath konceptu, speciální typy polohování u pacientů s transverzální míšní lézí.Bazální principy dechové gymnastiky, její dělení. Využití dechové gymnastiky u respiračních onemocnění ve fázi preoperační a postoperační, celoživotní respirační fyzioterapie u alergických onemocnění (astma bronchiale), význam dechové gymnastiky u kardiovaskulárních, neurologických onemocnění a na jednotkách intenzivní péče a ARO.Míčková facilitace a její praktické využití u respiračních chorob.Význam pasivních pohybů na neuromuskulární systém pacienta, principy provedení pasivního pohybu.Mobilizace pacienta - význam pro soběstačnost nemocného, přesuny v rámci lůžka, sed - různé typy sedu, přesuny do sedu a zpět, stabilita v sedu.Vertikalizace pacienta do stoje, stabilita ve stoji, nároky na kardiovaskulární a neuromuskulární systém.Chůze - jednotlivé typy chůze, pomůcky pro chůzi, chůzový mechanismus u pacientů s traumatologickým, ortopedickým a neurologickým postižením. Protézy na dolních končetinách a způsob chůze, mobilita na vozíčku.

Získané způsobilosti

- má bazální informace o možnostech rehabilitačního ošetřovatelství - zná principy práce v multidisciplinárním týmu- nemá kompetence k výkonu práce fyzioterapeuta nebo ergoterapeuta

Literatura

nullBobathová, B. Hemiplégia dospelých. Liečreh Bratislava, 1997. ISBN 80-967383-4-8.Haladová E. a kol. Léčebná tělesná výchova. Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských oborů, Brno, 2003. Klusoňová, E. a kol. Rehabilitační ošetřování pacientů s těžkými poruchami hybnosti. Brno: IDVZP, 2000.

Požadavky

Zpracování průběžně zadávaných úkolů, písemný test

Garant

PhDr. Jarmila Kristiníková, Ph.D.