Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rehabilitace v ošetřovatelské péči (KRE / ROPVS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / ROPVS - Rehabilitace v ošetřovatelské péči, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahové zaměření - cvičeníObecné principy polohování, jednotlivé druhy polohování - praktický nácvik.Polohování u traumatologických a chirurgických pacientů - praktický nácvik.Polohování v ortopedii, polohování v neurologii - u hemiparetických pacientů dle Bobath konceptu, speciální typy polohování u pacientů s transverzální míšní lézí - praktický nácvik, exkurze na spinální a na iktovou jednotku.Bazální principy dechové gymnastiky, její dělení, praktický nácvik jednotlivých typů dechové gymnastiky (dynamická, statická, speciální - mobilizační).Míčková facilitace a její praktické využití u respiračních onemocnění.Pasivní pohyby - praktický nácvik a využití u jednotlivých typů diagnóz.Pasivní pohyby - praktický nácvik v různých polohách.Vertikalizace pacienta - praktický nácvik přesunů na lůžku, vertikalizace do sedu - různé typy sedu se zřetelem na jejich stabilitu.Vertikalizace pacienta do stoje.Chůze - praktický nácvik chůzového mechanismu u pacientů s traumatologickým, ortopedickým a neurologickým postižením.Obsahové zaměření - teorieHistorie léčebné rehabilitace, její postavení v rámci ostatních klinických oborů, dělení léčebné rehabilitace.Imobilizace a její negativní důsledky na systémy lidského těla, prevence imobilizačního syndromu.Obecné principy polohování, význam polohování, jednotlivé druhy polohování, polohování u traumatologických a chirurgických pacientů, specifické polohování u amputací na DK.Principy polohování v ortopedii ( totální náhrady kyčelních a kolenních kloubů), principy polohování v neurologii - u hemiparetických pacientů dle Bobath konceptu, speciální typy polohování u pacientů s transverzální míšní lézí.Bazální principy dechové gymnastiky, její dělení. Využití dechové gymnastiky u respiračních onemocnění ve fázi preoperační a postoperační, celoživotní respirační fyzioterapie u alergických onemocnění (astma bronchiale), význam dechové gymnastiky u kardiovaskulárních, neurologických onemocnění a na jednotkách intenzivní péče a ARO.Míčková facilitace a její praktické využití u respiračních chorob.Vliv pasivních pohybů na neuromuskulární systém pacienta, principy provedení pasivního pohybu.Mobilizace pacienta - význam pro soběstačnost nemocného, přesuny v rámci lůžka, sed - různé typy sedu, přesuny do sedu, stabilita v sedu.Vertikalizace pacienta do stoje, stabilita ve stoji, nároky na kardiovaskulární a neuromuskulární systém.Chůze - jednotlivé typy chůze, pomůcky pro chůzi, chůzový mechanismus u pacientů s traumatologickým, ortopedickým a neurologickým postižením. Protézy na dolních končetinách a způsob chůze, mobilita na vozíčku - orientace v jednotlivých typech vozíků.

Získané způsobilosti

- zná principy týmové spolupráce a je schopen jejich aplikace do praxe- zná principy polohování v klinických oborech- zná principy dechové gymnastiky, pasivních a aktivních pohybů- zná metodiky nácviku vertikalizace u jednotlivých diagnóz- je schopen aplikovat teoretické poznatky v praxi

Literatura

Haladová E. a kol. bná tělesná výchova. Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských oborů, Brno, 2003. ila Simona Šeclová. Rehabilitace po cévní mozkové příhodě. Z anglického originálu "Promoting Independence Following a Stroke". Grada Publishing, Praha, 2004. Klusoňová, E., Pitnerová, J. Rehabilitační ošetřování pacientů s těžkými poruchami hybnosti. Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, Brno, 2000. ISBN 80-7013-319-8.Dvořák, R. Základy kinezioterapie. Olomouc, 1996. ISBN 80-7067-688-4.Véle, F. Kineziologie pro klinickou praxi. Grada Publishing, Praha , 1. vydání, 272 s., 1997. ISBN 80-7169-256-5.nullBrügger, A. de Körperehaltung im Alltag. 3 Aufl. Zürich: A. Brügger Verl., 1990. al,A., Šamánek, M., Paul, T. Funkce dýchacího ústrojí u dětí. Osvěta. Bratislava, 1984. Smolíková ,L. Inhalační léčba a inhalátory doma. Pediatrie pro praxi, 2001, č.3, str. 129-133., 2001. ček,M., Smolíková, L. Pohybová léčba u plicních chorob. Praha, Victoria Publishing, 1995. ISBN 80-7187-010-2.Vojta, V., Peters, A. Vojtův princip. Grada Publishing, Praha. Vydání 1.české, s.184., 1995. ISBN 80-7169-004-X.

Požadavky

100% účast na cvičeních, splnění podmínek praktické i teoretické části zápočtu

Garant

PhDr. Jarmila Kristiníková, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jolana KondziolkováMgr. Jolana KondziolkováDana Šigutová