Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vývojové vady pohybového ústrojí (KRE / VVPU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / VVPU - Vývojové vady pohybového ústrojí, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět VVPU se zabývá aplikací poznatků o vývoji skeletu a jeho funkční adaptaci v ortopedické a ortopedicko-protetické praxi. Zahrnuje vrozené i získané deformity pohybového ústrojí a přesné ověřování abnormalit lidského těla (včetně asymetrie). Verifikuje abnormální vývoj pojivových tkání a disproporcionalitu metodami antropometrickými, rentgenologicky, denzitometrií, výpočetní tomografií, magnetickou rezonancí, mikroskopicky, histologicky, histochemicky, elektronmikroskopicky, biochemickými a biomechanickými metodami apod. Přesně charakterizuje vrozené skeletální vady nebo získané deformity kostry po úrazech a v důsledku ortopedických, metabolických a infekčních chorob na makro-, meso-, mikro- a nanoúrovni. Ke studiu je vhodný i archeologický skelet. Součástí předmětu je zkoumání etiopatogenetických příčin abnormalit skeletu (mutace genů) a růstových poruch.Výuka předmětu poskytne studentům poznatky o svalově - kosterním systému, který se abnormálně vyvíjí v důsledku geneticky předurčené vrozené vady nebo jako následek poruchy růstu (celkové či lokální) způsobené onemocněním či úrazem. Vrozené vady pohybového ústrojí představují experiment přírody a lze na nich přímo studovat patobiomechaniku pohybového aparátu.Přehled probírané látkyPřednáškaNáplň jednotlivých vyučovacích bloků:1. Funkční adaptace kostí, biomechanické a biochemické příčiny - Utah paradigma kostní fyziologie (Harold Frost)2. Patogeneze geneticky podmíněných deformit, biomechanické zákony remodelace fyziologické a patologické kostní tkáně, růstové chrupavky (modelační drift - posun), makroneurotrofní růst, patologická kostní remodelace - klinické příklady3. Antropometrické hodnocení růstu a proporcionality, asymetrie, vrozené poruchy růstu, kostní a kalendářní věk - maturace4. Predikce výšky postavy, zkratu či přerůstu jednotlivých segmentů končetin, růstu páteře a progrese axiálních deformit5. Klinicko-antropologicko-radiologická diagnostika a mezinárodní klasifikace konstitučních kostních chorob6. Řízená remodelace dlouhých kostí a páteře pomocí končetinových a trupových ortéz, indikace korekčních a prodlužovacích operací, biomechanické a biologické předpoklady hojení patologických zlomenin,osteotomií, kostních regenerátů7. Končetinové vady - klasifikace. Vrozené růstové poruchy končetin - rozdělení podle Frederica Shapira8. Řízený růst v oblasti kolenního kloubu využitím úplné nebo částečné epifýzeodézy - klinické příklady9. Deformity páteře idiopatické, vrozené a systémové10. Indikace pro konzervativní a operační léčení deformit páteře, remodelace páteře - kasuistiky11. Biomechanika nohy za fyziologických a patologických podmínek - diagnostika a klasifikace vad nohy, podoskopické vyšetření12. Ortotické léčení a rekonstrukční chirurgie vrozených a získaných vad nohy13. Umělé náhrady (aloplastiky) velkých kloubů - efekt stínění. Chemické procesy kostní remodelace - remodelace založená na RANK - RANKL - OPG biologii14. Umělé náhrady pro lokální osteochondrální defekty

Získané způsobilosti

Student - získá rozšířené znalosti o vývoji skeletu a jeho funkční adaptaci v ortopedické a ortopedicko-protetické praxi- orientuje se v problematice vrozených a získaných deformit pohybového ústrojí- je schopen ověřovat abnormality lidského těla (včetně asymetrie)- je seznámen s verifikací abnormálního vývoje pojivových tkání a disproporcionalitou metodami antropometrickými, rentgenologickými, denzitometrií, výpočetní tomografií, magnetickou rezonancí, dále metodami mikroskopickými, histologickými, histochemickými, elektronmikroskopickými, biochemickými a biomechanickými apod.

Literatura

Sobotka Z, Mařík I. Remodelling and regeneration of bone tissue at some bone dysplasias. Pohybové ústrojí, 2, No.1, p.15-24., 1995. Zemková D, Mařík I. Antropometrie a její využití v komplexní péči o pacienty s kostními dysplaziemi. Pohybové ústrojí 5, No.3-4, p.119-126., 1998. Sobotka Z. Biomechanika, bioreologie a jejich úloha v lékařství. Pohybové ústrojí, 1, No.1, p.3-16., 1994. Mařík,I. Systemic, limb and combined defects of the skeleton - part 1: diagnostic, therapeutical and biomechanical aspects. Monograph (in Czech). Pohybové ústrojí, 7, 2-3, p 81-215, 2000. Mařík, I. Systemic, limb and combined defects of the skeleton - part 2: representative case reports. Monograph (in Czech). Pohybové ústrojí, 8, 3-4, p.102-256., 2001. Mařík I, Maříková A, Hudáková O, Zemková D, Myslivec R, Hyánková E, Kozlowski K. Vrozené systémové vady pohybového ústrojí: pokroky v diagnostice. Rheumatologia, 23, No.2, p.33-41, 2009. Smrčka V, Kuželka V, Povýšil C. Atlas chorob na kostních preparátech, horní a dolní končetiny. Praha: Academia, 2009. Petrtýl M. Biomechanické a biotermodynamické zákonitosti remodelace kostní tkáně. Pohybové ústrojí, 6, No.1, p.28-48., 1999. Valenta J et al. Biomechanika. Praha: Academia, 1985. Roth M. Neuroadaptivní patomechanismus u kostních dysplazií. Pohybové ústrojí, 5, No.3-4, p.127-132., 1998. Mařík I. Řízená remodelace u systémových vad skeletu v období růstu: metoda volby konzervativního léčení deformit dlouhých kostí. Iatrike Techne, No.2, p.73 - 77., 2003. Frost H.M. The Utah Paradigma of Skeletal Physiology. Vol. I. Bone and Bones and Associated Problems. ISMNI, Greece, 427 p., 2004. Mařík I. Maříková A. Vrozené vady pohybového ústrojí, diagnóza a komplexní léčení. Postgraduální medicína, 8, No.1, p.28 - 37, 2006. Heřt J. Wolfův transformační zákon po 100 letech. Acta. Chir. orthop. Traum. čech., 57, No.6, p.465-76., 1990.

Požadavky

Základní znalosti anatomie a biologie člověka, 100% docházka na přednášky, studium doporučené literatury. Požadavky k zápočtu: kladné hodnocení teoretických znalostí u ústního zápočtu.

Garant

MUDr. Ivo Mařík, CSc.

Vyučující

MUDr. Ivo Mařík, CSc.