Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotnická psychologie (KRE / ZPZZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRE / ZPZZ - Zdravotnická psychologie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:- Úvod do zdravotnické psychologie- Osobnostní předpoklady k výkonu zdravotnického povolání- Profesionální deformace, syndrom vyhoření- Vztahy mezi nemocnými a zdravotnickým personálem, empatie- Strach, úzkost, bolest- Subjektivní prožívání nemoci, obranné mechanismy- Specifika pacienta s akutním, život ohrožujícím onemocněním- Specifika rodinných příslušníků a okolí při poskytování neodkladné přednemocniční péče- Specifika rodičů při poskytování neodkladné péče u dětí- Terminální stavy, smrtCvičení:- Autoplastický obraz nemoci, Sociální postavení nemocného/raněného- Diferencovaný přístup k pacientům podle věku- Typy rozhovorů s pacientem, Zdravotník jako nemocný- Pacient smyslově postižený, Pacient z odlišného sociokulturního prostředí- Oběti trestných činů, prevence sekundární viktimizace, Válečné, přírodní a ekologické katastrofy

Získané způsobilosti

- Student pochopil význam psychologie a zdravotnické psychologie v práci zdravotníků a zdravotnického povolání. - Student zvládá stresové situace v náročných životních situacích, umí poskytnout sociální oporu klientům naučit se zvládat bolest, strach, úzkost u nemocného člověka. - Studnet umí komunikovat s nemocnými dle různých typů onemocnění a zdravotního postižení vědět jak postupovat s nemocnými v krizové situaci.

Literatura

Říčan, P. a kol. Dětská klinická psychologie. Praha, Grada, 1997. Jobánková,M. a kol. Kapitoly z psychologie pro zdravotnické pracovníky. Brno, NCO NZO, 2003. VYMĚTAL, J. Lékařská psychologie. Praha : Portál, 2003. Baštecká, B. Základy klinické psychologie. Praha, Portál, 2001. Hladký,A. a kol. Zdravotní aspekty zátěže a stresu. Praha UK. Vizinová, D., Preiss, M. Psychické trauma a jeho terapie. Praha, Portál, 1999. Vašina,B. Psychologie zdraví. Ostrava OU, 1999. Barry,P.D. Psychosocial Nursing. Care of Physically III. Lippincott-Raven Publishers. Mohapl.P. Úvod do psychologie zdraví a nemoci. Olomouc UP, 1999.

Požadavky

100% účast na cvičeních, závěrečné vypracovnání projektu na zadané téma.

Vyučující

PhDr. Sabina Psennerová, Ph.D.doc. PaedDr. Eva Zacharová, Ph.D.Mgr. Ivana Veseládoc. PaedDr. Eva Zacharová, Ph.D.