Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy lékařské chemie a biochemie (KVM / ACHRA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / ACHRA - Základy lékařské chemie a biochemie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia chemie, dělení chemie, dualistický charakter hmoty, klasifikace látek.Cv: Hmotnost atomů a molekul, látkové množství, Avogadrův zákon2. 2. Struktura atomů, atomové jádro, elektronový obal atomu. Periodická soustava prvkůCv.: Práce s periodickou tabulkou3. Chemické sloučeniny, teorie chemické vazby, základní typy sloučenin.Cv.: Názvosloví anorganických sloučenin, vzorce sloučenin4. Směsi, disperzní soustavy, roztoky, dělení směsí.Cv.: Chemické výpočty I - vyjadřování hmotností a koncentrací5. Chemické reakce a chemické rovnice, reakční kinetika, termochemie, chemické rovnováhy.Cv.: Chemické výpočty II - příprava a ředění roztoků, výpočty z chemických rovnic6. BrĆnstedova teorie kyselin a zásad, protolytické rekace, hydrolýza solí.Cv.: Chemické výpočty III - výpočty pH silných a slabých kyselin a zásad jejich solí7. Základy elektrochemie, oxido-redukční rovnováhy, standardní elektrodový potenciálCv.: Úprava rovnic oxidoredukčních reakcí8. Základní pojmy v anorganické chemii, prvky s, p, d, f - základní přehled a vlastností, anorganické sloučeniny využívané jako kontrastní látkyCv: Typické vlastnosti skupin prvků v periodické soustavě, biologicky významné prvky,9. Základní pojmy v organické chemii, reakční mechanizmy, dělení organických sloučenin, organické sloučeniny využívané jako kontrastní látkyCv.: Názvosloví a vzorce organických sloučenin, mechanizmy a základní typy organických reakcí,10. Přírodní látky, sacharidy, struktura a vlastnosti, základy metabolismu sacharidůCv.: Aerobní a anaerobní metabolismus sacharidů11. Struktura a vlastnosti lipidů a základy metabolismuCv.: Katabolické a anabolické dráhy lipidů12. Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny, struktura a vlastnostiCv.: Metabolismus proteinů a bílkovin13. Nukleové kyseliny, stavba, strukturaCv.: Přepis a přenos genetické informace14. Základy metabolismu, Krebsův cyklus, dýchací řetězec tvorba makroergních sloučeninCv.: Zápočtový test

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o základních chemických procesech a biochemických dějích na úrovni molekul a buněk, které může později využít pro navazující studium např. fyziologie a vnitřního lékařství.

Literatura

Kaplan P.,Táborská E., Dostál J., Sláma J. Chemie a biochemie pro bakaláře. Brno, Masarykova univerzita. Dostál J. a kol. Lékařská chemie I. a II. LF MU brno, 2001. Štern P., Kocna P. Obecná a klinická biochemie pro bakalářské studijní obory. UKBLD 1.LFUK, 2005. Mikeš V. Základní pojmy z biochemie PřF MU. PřF MU Brno, 2004. Kovalčíková T. Obecná a anorganická chemie. Klouda - Ostrava, 2001. Vacík J. a kol. Chemie obecná a anorganická pro gymnázia. SPN Praha, 2001. ISBN 80-85937-00-X.Banýr J., Beneš P. Chemie pro SŠ. SPN Praha, 2001. ISBN 80-85937-46-8.

Požadavky

Zkouška - má dvě části: písemnou a ústní. K ústní zkoušce student přistupuje po úspěšném absolvování písemného testu. Praktická cvičení jsou ukončena zápočtem

Garant

doc. RNDr. Kristian Šafarčík, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Jana KubačkováRNDr. Jana Kubačková