Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy lékařské biochemie 1 (KVM / BCNK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / BCNK1 - Základy lékařské biochemie 1, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Aminokyseliny, peptidy - struktura, vlastnosti- Bílkoviny - struktura, konformace, vlastnosti, klasifikace- Sacharidy - struktura, vlastnosti, dělení- Sekundární metabolity - (glykosidy, alkaloidy,izoprenoidy, pigmenty)- Lipidy - struktura, rozdělení, vlastnosti- Nukleové kyseliny - struktura, dělení význam, typy nukleových kyselin- Enzymy - struktura, funkce dělení, katalytické mechanismy- Kinetika enzymových reakcí, regulace enzymové aktivity, inhibice- Aerobní a anaerobní metabolismus sacharidů, pentozový cyklus- Metabolismus lipidů, trávení lipidů,biosyntéze mastných kyselin a cholesterolu- Metabolické dráhy, citrátový cyklus, dýchací řetězec, základy bioenergetiky- Metabolismus dusíkatých látek, močovinový cyklus, metabolismus aminokyselin a nukleových kyselin

Získané způsobilosti

Student zná základní charakteristiky přírodních látek, jejich základní metabolismus a propojení metabolických drah v buňce i organismu.

Literatura

Kaplan P.,Táborská E., Dostál J., Sláma J. Chemie a biochemie pro bakaláře. Brno, Masarykova univerzita. Štern, P. a kol. Obecná a klinická biochemie. Praha: Karolinum, 2005. ISBN 80-246-1025-6.Šafarčík K., Haluzík P., Závacká I. Obecná biochemie pro bakalářské studijní obory . Distanční text. nullVacík J. a kol. Chemie obecná a anorganická pro gymnázia. SPN Praha, 2001. ISBN 80-85937-00-X.Dostál J. a kol. Lékařská chemie I. a II. LF MU v Brně, 2001.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: zápočtový test - minimálně 65 % správných odpovědí. Vypracování seminárních prací.

Garant

doc. RNDr. Kristian Šafarčík, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Kristian Šafarčík, Ph.D.