Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chem. faktory v život. a prac. prostředí (KVM / CHFPH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / CHFPH - Chem. faktory v život. a prac. prostředí, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Definice a charakteristika chemických faktorů.2. Hodnocení zdravotních rizik (akutní otravy, chronické otravy, pozdní účinky na zdraví).3. Cesty vstupu do organismu, biotransformace a vylučování.4- Účinky na organismus (dráždivé, alergické, mutagenní, teratogenní, karcinogenní, toxické).5- Biologické účinky nejdůležitějších chemických škodlivin.6- Prevence.

Získané způsobilosti

Student získá široké a hluboké znalosti v oblasti chemické bezpečnosti a speciálních toxikologických disciplín, které je schopen používat ve všech souvisejících oblastech, v hygienické službě, v ochraně životního prostředí, v průmyslu, zemědělství, ve výrobě a při obchodování s chemickými látkami a přípravky. Rovněž získá solidní přehled o metodách zjišťování expozic chemickým látkám a naučí se správně spolupracovat se subjekty pracující s chemickými látkami, chemickými laboratořemi a inspekčními orgány. Přitom dovede aplikovat získané vědomosti i pro samostatnou vědeckou nebo výzkumnou práci nebo vést takovýto kolektiv.

Literatura

LULLMANN H., MOHR K., WEHLING M.:. Farmakologie a toxikologie. Avicenum Praha, 2002. FELLENBERG H. Chemistry of Pollutions. Wiley and Sons, 2002. Hrdinka, V. Přírodní toxiny a jedy. Galén Praha, 2004. Prokeš J. et al. Základy toxikologie. Galén Praha, 2005. ISBN 80-7262-301-X.Zákon č.356/2003 Sb. o chemických látkách. Fortuna Praha 2000. ISBN 80-7071-161-2.WILLIAMS, I. Environmental Chemistry. John Wiley & Sons, New York, 2001. KALAČ, P., TŘÍSKA, J. Chemie životního prostředí. Jihočeská univerzita, České Budějovice, 1998. STONE T., DARLINGTONOVÁ G. Léky, drogy, jedy. Academia, Praha, 2003. ISBN 80-200-1065-3.PALEČEK J., LINHART I., HORÁK J. Toxikologie a bezpečnost práce. VŠCHT Praha, 1999. TICHÝ M. Toxikologie pro chemiky. Universita Karlova, Praha, 2002. Patočka J. a kol. Vojenská toxikologie. GRADA, 2006. VODRÁŽKA Z. Biochemie I - Živé systémy, jejich složení a organizace, biopolymerace, enzymy. Academica Praha, 1992. VODRÁŽKA Z. Biochemie II. - Živý systém jako chemický stroj. Academica Praha, 1992. BALÍKOVÁ, M. Forenzní a klinická toxikologie. Galén, 2007. ISBN 978-80-7262-284-9.

Požadavky

Předmět je koncipován jako teoretický, přičemž student v rámci studia vypracuje referát - přednášku na zvolené téma, který přednese na semináři nebo zkoušejícímu. Na základě studia doporučené literatury a odborných konzultací, po získání potřebných vědomostí, vykoná zkoušku, kde si losuje ze tří okruhu otázek vždy jednu z každého okruhu:1. Vybrané aspekty z toxikokinetiky a toxikodynamiky.2. Chemické látky ve pracovním a komunálním ovzduší a chemická bezpečnost.3. Chemické látky ve vodě, půdě a odpadech, přírodní toxické látky a drogy.

Garant

doc. RNDr. Kristian Šafarčík, Ph.D.