Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Chemie a toxikologie potravin (KVM / CTPNK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / CTPNK - Chemie a toxikologie potravin, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky + cvičení:- Přirozené látky v potravinách - bílkoviny, tuky.- Přirozené látky v potravinách - sacharidy, vláknina.- Přirozené látky v potravinách - voda, vláknina, minerály.- Přirozené látky v potravinách - senzoricky aktivní látky, vitamíny, barviva.- Aditivní látky v potravinách - umělá sladidla, konzervanty .- Aditivní látky v potravinách - barviva, látky upravující texturu potravin.- Kontaminující látky v potravinách - anorganické kontaminanty.- Kontaminující látky v potravinách - organické kontaminanty.- Toxikologie přirozených látek.- Toxikologie aditiv.- Toxikologie kontaminantů.- Základní metody při analýze toxikologicky významných látek v potravinách .

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti o výskytu, složení a hlavních chemických vlastnostech přirozených, aditivních a kontaminujících látek v potravinách. Má přehled o hlavních toxikologicky významných látkách, které se mohou vyskytovat v potravinách. Rovněž získá přehled o běžných analytických metodách používaných při analýze toxikologicky významných látek v potravinách.

Literatura

Kubačková J. Chemie a toxikologie potravin. Distanční text. Velíšek, J. Chemie potravin 1. díl. OSSIS, Tábor, 2002. ISBN 80-86659-00-3.Holzbecher Z., Churáček J. Analytická chemie. SNTL, 1987. Davídek J. a kolektiv. Laboratorní příručka analýzy potravin. 1981. Davídek, J., Janíček, G., Pokorný, J. Chemie potravin. SNTL, 1986.

Požadavky

Požadavky k zápočtu: seminární práce na zadané téma. Prezentace seminární práce kolegům.Požadavky ke zkoušce: ústní zkouška - 30 min.

Garant

Ing. Michal Ritz

Vyučující

RNDr. Jana KubačkováIng. Michal RitzRNDr. Jana KubačkováIng. Michal Ritz