Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vybrané kapitoly z fyziky a biofyziky (KVM / FYZVZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / FYZVZ - Vybrané kapitoly z fyziky a biofyziky, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. část - Vybrané kapitoly z fyziky- Matematické minimum- Mechanika - kinematika, dynamika hmotného bodu, mechanické kmity a mechanické vlnění, mechanická práce, mechanická energie, mechanika kapalin a plynů- Stavba hmoty, fyzika atomového jádra- Molekulová fyzika a termodynamika, struktura a skupenské stavy látek- Elektřina a magnetismus - elektrické a magnetické pole, elektromagnetické jevy- Teorie elektromagnetického pole, elektromagnetické vlnění- Radiometrie - zdroje záření, detektory záření, měření teploty,- Optika - paprsková, vlnová, kvantová, optické přístroje- AkustikaII. část - Vybrané kapitoly z biofyziky- Biomechanika, mechanické vlastnosti tkání- Člověk jako termodynamický systém, teplotní regulace v živých organismech- Elektrické a magnetické projevy živých organismů- Účinky elektrického a magnetického pole na živý organismus- Spektrum elektromagnetického záření a jeho vliv na živé organismy- Biofyzika vnímání: biofyzika vidění, oko jako optický systém, fyziologická akustika, fyzikální principy slyšení a tvorby hlasu- Biofyzikální základy vybraných diagnostických metod - biologické signály, metody měřící a záznamové, metody zobrazovací.Cvičení:Princip měření rychlosti toku krve.Korekce optických vad.Zobrazovací diagnostické metody využívající ionizující záření - ukázka z oboru nukleární medicíny.Elektronické informační zdroje pro fyziku a biofyziku - cvičení v PC učebně.Klinika nukleární medicíny - diagnostické metody v praxi.

Získané způsobilosti

Po úspěšném ukončení předmětu dokáže student aplikovat a objasnit základní fyzikální zákonitosti, se kterými se bude v průběhu dalšího studia a v praxi setkávat, zejména z oblasti optiky, akustiky. Student má představu o tom, co je náplní oboru biofyzika a jaké je postavení biofyziky v systému ostatních věd. Orientuje se v základních biofyzikálních pojmech, interpretuje znalosti ve vztahu k ostatním disciplínám, jako je biologie, fyziologie, chemie a další. Dokáže aplikovat základní fyzikální zákony v živých organizmech. Umí objasnit principy základních diagnostických a terapeutických metod v medicíně využívajících fyzikální jevy a zákonitosti. V další doporučené literatuře nebo elektronických zdrojích dokáže vyhledat informace k dalšímu studiu a individuálnímu prohlubování znalostí.

Literatura

nullNavrátil,L., Rosina, J., a kol. Medicínská biofyzika. Grada Publishing Praha, 2005. ISBN 80-247-1152-4.Kolektiv autorů. Odmaturuj z fyziky. Brno, 2004. ISBN 80-86285-39-1.Svoboda, E. a kol.:. Přehled středoškolské fyziky. Praha: Prometheus spol. s r.o., 2006. ISBN 80-7196-307-0.Sochorová, H. Úvod do lékařské biofyziky pro nelékařské zdravotnické obory. Ostrava, 2011. nullhttp://apfyz.upol.cz/ucebnice/elmagbak.htmlhttp://apfyz.upol.cz/ucebnice/kmity.htmlKolektiv autorů. Lékařská biofyzika. Praha, 2000. ISBN 80-902318-5-3.Hrazdira, I., Mornstein V. Lékařská biofyzika a přístrojová technika. Brno, 2001. ISBN 80-902896-1-4.http://apfyz.upol.cz/ucebnice/lektech.htmlhttp://apfyz.upol.cz/ucebnice/optika.htmlhttp://biomech.ftvs.cuni.cz/pbpk/kompendium/biomechanika/index.phphttp://apfyz.upol.cz/ucebnice/termobak.htmlHrazdira,I., Mornstein, V. Úvod do obecné a lékařské biofyziky. Brno: MU, 1998. BENEŠ, J.; STRÁNSKÝ, P.; VÍTEK, F. Základy lékařské biofyziky. Praha: Nakladatelství Karolinum, 2005. ISBN 80-246-1009-4.

Požadavky

Předmět je zakončen kombinovanou zkouškou. První částí zkoušky je elektronický test. Zkušební otázky ke druhé ústní části zkoušky jsou zveřejněny v e-learningovém kurzu, kterým je výuka podpořena. Studenti mají možnost si v e-kurzu vyzkoušet způsob závěrečného testování a absolvovat písemnou část zkoušky. Zápis v e-leraningovém kurzu je tedy nezbytnou podmínkou absolvování zkoušky.Předpokladem účasti u zkoušky je aktivní účast na praktické části výuky a absolvování dvou průběžných kontrolních testů, jejichž součet bodového hodnocení musí být minimálně 100. V případě, že součet bodového hodnocení bude vyšší než 180, student nemusí absolvovat test před ústní částí zkoušky.

Garant

RNDr. Hana Sochorová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Hana Sochorová, Ph.D.RNDr. Hana MaterováRNDr. Hana Sochorová, Ph.D.