Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Lékařská mikrobiologie 1 (KVM / LMBI1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / LMBI1 - Lékařská mikrobiologie 1, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Jednotlivé druhy mikroskopických vyšetření. Mikroskopie v procházejícím a odraženém světle. Využití technik světelné, fluorescenční a elektronové mikroskopie v mikrobiální diagnostice2. Metody odběru a kultivace klinických amteriálů- úloha při diagnostice mikroorganizmů jakoetiologických agens infekčních onemocnění3. Patogenní viry. Metody diagnostiky virových infekcí. Přehled nejdůležitějších zástupců patogenních živočišných virů4. Grampozitivní patogenní bakterie. Zástupci, jimi vyvolávaná onemocnění5. Gramnegativní patogenní bakterie I. Zástupci, jimi vyvolávaná onemocnění6. Gramnegativní patogenní bakterie II. Zástupci, jimi vyvolávaná onemocnění7. Soudobé taxonomické postupy v diferenciální diagnostice mikroorganismů.8. Mykobakteriální infekce a jejich význam v etiologii humánních onemocnění. patogenní mykobakterie. Charakteristika, diagnostika, antituberkulotika9. Metody detekce mykotických mikroorganismů ve vzorcích klinického materiálu a metody jejich inentifikace. Charakteristika hlavních zástupůců patogenních hub, plísní a kvasinek10. Léčba antibiotiky a chemoterapeutiky - úloha v terapii humánních onemocnění a současný význam ATB středisek. Zásady antibakteriální terapie. Spolupráce lékařského mikrobiologa a klinika při léčbě infekčních onemocnění11. Parazitologické vyšetřovací metody v diagnostice mikroorganizmů. Charakteristika jednostlivých druhů parazitů a jejich hostitelů12. Současné možnosti využití PCR ( Real time PCR) a genosond v diagnostice mikroorganismů13. Nozokomiální nákazy14. Emergentní patogenní mikroorganismyCvičení:1. Demonstrace jednotlivých druhů mikroskopických vyšetřovacích technik. Mikroskopie v zástinu, fázový kontrast, interferenční mikroskopie (Nomarski), fluorescenční mikroskopie, elektronová mikroskopie2. Praktické provádění odběrů a transportu klinických materiálů z klinického pracoviště do mikrobiologické laboratoře3. Příprava pevných a tekutých kultivačních médií. Sterilizace kultivačních médií. Práce s autoklávem4. Demonstrace hlavních zástupců grampozitivních patogenních bakterií5. Demonstrace hlavních zástupců gramnegativních patogenních bakterií I.6. Demonstrace hlavních zástupců gramnegativních patogenních bakterií II.7. Identifikace bakteriálních a mykotických původců infekčních onemocnění pomocí komerčně vyráběných identifikačních souprav8. Demonstrace mykobakteriálních původců infekčních onemocnění9. Demonstrace mykotických původců infekčních onemocnění10. Demonstrace metod kvalitativního a kvantitativního stanovování citlivosti na antimikrobiální látky11. Demonstrace jednotlivých druhů ekto a endoparazitů člověka a jejich hostitelů12. Demonstrace vybraných PCR metod používaných v diagnostice patogenních mikroorganismů13. Modelové odebírání vzorků na klinickém pracovišti s podezřením na výskyt a šíření nozokomiální nákazy14. Spolupráce lékařského mikrobiologa a klinika při léčbě infekčních onemocnění.

Získané způsobilosti

Student získá přehled a orientaci v metodikách a vyšetřovacích postupech používaných při vyšetřování klinického materiálu na průkaz mikrobiálních původců infekčních onemocnění, detailní znalosti o etiologii infekčních onemocnění a o jejich vyvolavatelích.

Literatura

Votava, M. Lékařská mikrobiologie speciální. Praha: Neptun, 2005. ISBN 80-210-2272-8.Reddy C.A. Methods for General and Molecular Microbiology. ASM Press, 2007. ISBN 978-1-55581-221-8.Schindler J. Mikrobiologie / Pro studenty zdravotnických oborů. GRADA, 2010. ISBN 978-80-247-3170-4.http://moodle.osu.cz/course/view.php?id=1687Chmelař D. Průvodce lékařskou mikrobiologií. Ostravská univerzita v Ostravě, 2011. ISBN 978-80-7464-049-0.Julák J. Úvod do lékařské bakteriologie. Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1270-4.Struthers, Westran. Clinical Bacteriology. ASM Press, 2003. ISBN 1-55581-276-7.

Požadavky

Nulová absence cvičení (absence jen v případě nemoci řádně doložené lékařským potvrzením, popř. z jiného závažného důvodu). Ústní zkouška ze 2 otázek.

Garant

RNDr. Dittmar Chmelař, Ph.D.Mgr. Eva Krejčí, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Dittmar Chmelař, Ph.D.Mgr. Eva Krejčí, Ph.D.Mgr. Vladimír Beran, Ph.D.RNDr. Dittmar Chmelař, Ph.D.RNDr. Jiří Vrtný