Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná mikrobiologie (KVM / MIKRO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / MIKRO - Obecná mikrobiologie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Přehled nejvýznamnějších objevů v oboru mikrobiologie a objasnění významu mikrobiologie v souvislosti s etiologií infekčních onemocnění.2. Zásady bezpečnosti práce v mikrobiologické laboratoři. Stupně biologického rizika3. Nebuněčné prokaryotní systémy (priony, viroidy, viry). Organizace a obecná charakteristika reprodukčního cyklu virů4. Morfologie a fyziologie prokaryotních organizmů se zaměřením na organizačnístrukturu prokaryotních buněk5. Úvod do genetiky mikroorganizmů. Genetické aspekty proměnlivosti mikroorganizmů(mutace, konjugace, transdukce, transformace)6. Obecné principy a perspektivy genových manipulací u mikroorganizmů7. Ekologické vztahy mikroorganizmů a prostředí. Bioremediace8. Toxigenní vlastnosti mikroorganizmů9. Diferenciální diagnostika mikroorganismů10. Mikroorganizmy v etiologiii infek. onemocnění11. Mikrobiální biofilm, jeho úloha v přírodě a při chronických infekcích12. Mikroorganizmy a biotechnologie, biologické zbraně hromadného ničení13. Obecné principy a perspektivy molekulárně biologických metod v diagnostice patogenních mikroorganizmů14. Bakterie a antibiotika. Stanovení citlivosti na antibiotika. Mechanismy vzniku rezistence na antibiotikaCvičení:1. Mikroskopické metody v diagnostice mikroorganizmů: Ukázky diagnostických metod barvení.2. Světelná a fluorescenční mikroskopie - praktická demonstrace3. Metody zpracování a kultivace vzorků biologického materiálu. Praktické ukázky zpracování vybraných vzorků klinického materiálu k aerobní i anaerobní kultivaci mikrobiálních agens.4. Kultivační metody v diagnostice mikroorganizmů: Demonstrace vybraných kultivačně diagnostických postupů. Kultivační metody a média.5. Křížový roztěr - základní pracovní postup v mikrobiologii I. Praktická demonstrace a realizace základního pracovního procesu v mikrobiologii.6. Křížový roztěr - základní pracovní postup v mikrobiologii II. Praktická demonstrace a realizace základního pracovního procesu v mikrobiologii.7. Identifikace mikroorganismů I. Praktická demonstarce identifikace patogenních mikroorganismů pomocí diagnostických souprav. Identifikace gramnegativních tyček a grampozitivních koků.8. Identifikace mikroorganizmů II.: Praktická demonstrace identifikace patogenních mikroorganizmů pomocí diagnost. souprav. Identifikace kvasinkovách organizmů.9. Diagnostické možnosti imunologických, imunochemických, biochemických a molekulárně biologických metod a mikrobiologii: Praktická demonstrace vybraných postupů při diagnostice humánních patogenních agens.10. Kultivace vybraného vzorku klinického materiálu I. Izolace a identifikace případných mikroorganizmů přítomných v tomto vzorku11. Kultivace vybraného vzorku klinického materiálu I. Izolace a identifiakce případných mikroorganizmů přítomných v tomto vzorku.12. Stanovení počtu mikroorganizmů ve vyšetřovaném vzorku13. Kvalitativní stanovení citlivosti na antibiotika14. Kvantitativní stanovení citlivosti na antibiotika

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o mikroorganismech, o jejich postavení a významu v přírodě a v etiologii lidských infekčních onemocnění. Osvojí si základní pracovní postupy v laboratoři při zpracování klinického materiálu na průkaz mikrobiálních infekčních agens.

Literatura

Alibek K. Biohazard. Naše vojsko, 2002. ISBN 80-206-0629-7.Bednář M. a kol. Lékařská mikrobiologie. Marvil, 2004. Schindler J. Mikrobiologie / Pro studenty zdravotnických oborů. GRADA, 2010. ISBN 978-80-247-3170-4.Dobiáš L. Repetitorium buněčné a molekulární biologie. Multex Ostrava, 2003. Jílek, P., Buchta, V., Kubanová, P. Úvod do mikrobiologických vyšetřovacích metod ve zdravotnictví. Karolinum, Praha, 2002. Dobiáš L., Dobiášová S., Malachová M., Seman K. Vybrané kapitoly z mikrobiologie. Repronis Ostrava, 1999. Hubáček J., Bezděk M., Janeček J.:. Vybrané kapitoly z molekulární genetiky mikroorganizmů. Academia Praha, 1992. Alberts, B., Bray, D., Johnson, A. Základy buněčné biologie. Espero Publishing. Ústí nad Labem, 2000. Němec M., Horáková D. Základy mikrobiologie. Masarykova univerzita Brno, 2002. Holt J.G. et al.:. Bergey´s Manual of Determinative Bacteriology (Ninth Edition). Williams & Wilkins, Baltimore, Philadelphia, London, Munich, Sydney, Tokyo, 1994. Struthers, Westran. Clinical Bacteriology. ASM Press, 2003. ISBN 1-55581-276-7.Zima T. Laboratorní diagnostika. Galén, Brno, 2007. ISBN 978-80-72262-372-.Krčmář M., Břicháček B.:. Molekulárně biologické metody ve virologické diagnostice. IDLF. Praha, 1993. Votava, M. Lékařská mikrobiologie obecná. Brno: Neptun, 2005. ISBN 80-86850-00-5.Váňa J.:. Systém a vývoj hub a houbových organizmů. Karolinum Praha, 1996.

Požadavky

písemný test - 70% správných odpovědípovinná účast na cvičeních

Garant

RNDr. Dittmar Chmelař, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Dittmar Chmelař, Ph.D.Mgr. Vladimír Beran, Ph.D.RNDr. Dittmar Chmelař, Ph.D.