Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do molekulární biologie (KVM / MLBVZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / MLBVZ - Úvod do molekulární biologie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Vznik molekulární biologie jako samostatného vědního oboru. Přehled nejvýznamnějších objevů biologických věd s biomedicínskou aplikací2. Přehled nejvýznamnějších objevů biologických věd s biomedicínskou aplikací3. Proteiny, aminokyseliny, proteomika, sekvenování bílkovin, struktura bílkovin4. Nukleové kyseliny - DNA, historie objevů, struktura5. Nukleové kyseliny - RNA, strukturaSekvenování NK, PCR metoda6. Replikace DNA. Reparační mechanizmy7. Transkripce a translace. Genetický kód8. Regulace genové exprese9. Úvod do cytogenetiky10. Vybrané cytogenetické metody11. Genotoxické faktory a mutace. Klasifikace mutací12. Molekulárně biologická charakteristika patobiologických změn buněčného genomu (mutageneze, karcinogeneze, vznik nenádorových civilizačních onemocnění)13. Molekulárně biologické zajímavosti - plazmidy, DNA sondy, genová terapie14. Ukončení přednáškového cyklu a napsání zápočtového a zkouškového testu

Získané způsobilosti

Student se orientuje v molekulárně biologické problematice, chápe význam nukleových kyselin, zná strukturu chromozomů v závislosti na buněčném cyklu, seznamuje se s problematikou mutací a využití cytogenetických metod.

Literatura

FLEGR J. Evoluční biologie. Academia, Praha, 2005. Šmarda, J., Doškař, J., Pantůček, R., Růžičková, V. & Kostíková, J. Metody molekulární biologie. Masarykova univerzita v Brně, 2005. Alberts, B., Bray, D., Johnson, A. Základy buněčné biologie. Espero Publishing. Ústí nad Labem, 2000. Ebringer L., Krajčovič J. Cell Origin and Evolution. Publishing House VEDA, Bratislava, 1994. ROZSYPAL, S. Přehled biologie. Praha : Scienta, 1994. ISBN 80-85827-32-8.Watson J. D. a kol. Rekombinantní DNA. Academia, Praha, 1988. Mazura I. Speciální metody molekulární biologie. Karolinum - nakladatelství UK, Praha, 2002. NEČAS O., ŠMARDA J., SOŠKA J.:. Obecná biologie. Praha: H a H, 2000. Dobiáš L., Černá M., Malachová K., Topinka J. Úvod do molekulární a buněčné biologie. Repronis Ostrava, 2000.

Požadavky

Pro 1. ročníky bude docházka na předmět evidována a případná nepřítomnost musí být řádně omluvena. Povolena je maximálně 20 % neúčast. Forma zápočtu je písemná - podmínkou úspěšného složení je zvládnutí příslušného testu (max. 2 opravné termíny), jehož bodové hodnocení bude blíže specifikováno. Požadavky k zápočtu odpovídají náplni vyučovacích bloků, která je uvedena v tomto sylabu.

Garant

RNDr. Tomáš Adamus, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Tomáš Adamus, Ph.D.