Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná biologie (KVM / OBBVZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / OBBVZ - Obecná biologie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Přehled nejvýznamnějších objevů biologických věd s biomedicínskou aplikací.2. Organizace nebuněčných živých soustav a jejich vývojové zvláštnosti I.3. Organizace nebuněčných živých soustav a jejich vývojové zvláštnosti II.4. Buňka a její základní organizační uspořádání u prokaryot a eukaryot. Princip a zvláštnosti organizace prokaryotních (buněčných) a eukaryotních živých soustav.5. Buňka a její základní organizační uspořádání u prokaryot a eukaryot. Princip a zvláštnosti organizace prokaryotních (buněčných) a eukaryotních živých soustav.6. Diferenciace a specializace buněk, jejich úloha při rozvoji mnohobuněčných živých soustav.7. Buněčný cyklus, přímé, nepřímé a redukční dělení.8. Enzymy a biopolymery.9. Metabolické procesy v živých soustavách buněčného typu I.10. Metabolické procesy v živých soustavách buněčného typu II.11. Genetická informace v živých soustavách typu nebuněčného a prokaryotně buněčného.12. Genetická informace v eukaryotních živých soustavách. Mutace a příklady významných chorob v souvislosti s mutacemi.13. Evoluce živých soustav. Systémové interakce organismu a prostředí14. Ukončení přednáškového cyklu a napsání písemné zkoušky.

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o oboru, seznámí se se základními zákonitostmi živých soustav, pochopí organizační struktury a funkcí na úrovni podbuněčného, buněčného a mnohobuněčného uspořádání organizmu. Získá znalosti diferenciace a specializace buněk, pochopí význam nukleových kyselin.

Literatura

Kingston, M.h. ABC Clinikal genetics, 3dr edition. BMJ Books, 2002. Ferenčík M., Rovenský J., Maťha V. Ilustrovaný imunologický slovník. Galén, 2004. Bednář, M. a kol. Lékařská mikrobiologie. Marvil, 2004. ISBN 80-238-0297-6.Dobiáš L. Repetitorium buněčné a molekulární biologie. Multex Ostrava, 2003. Alberts, B. et al. Základy buněčné biologie (Úvod do molekulární biologie buňky). Espero Publishing, 2003. ISBN 80-902906-0-4.Otová Berta a kol. Lékařská biologie a genetika. Karolinum, 1.vyd., 2009. Trojan S. a kol. Lékařská fyziologie. Praha, 2003. Nussbaum R. L., McInnes R. R., Willard H.F. Klinická genetika. Praha: Triton, 2004. ISBN 80-7254-475-6.

Požadavky

Známka bude udělena na základě úspěšného zvládnutí písemného testu (max. 1 opravný termín), jehož bodové hodnocení bude blíže specifikováno.

Garant

RNDr. Tomáš Adamus, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Tomáš Adamus, Ph.D.RNDr. Tomáš Adamus, Ph.D.