Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy lékařské chemie (KVM / OBCHE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / OBCHE - Základy lékařské chemie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia chemie, dělení chemie, dualistický charakter hmoty, klasifikace látek.Hmotnost atomů a molekul, látkové množství, Avogadrův zákon.2. Struktura atomů, atomové jádro, elektronový obal atomu.Periodická soustava prvků.3. Chemické sloučeniny, teorie chemické vazby, základní typy sloučenin.Názvosloví anorganických sloučenin, vzorce sloučenin.4. Směsi, disperzní soustavy, roztoky, dělení směsí.5. Reakční kinetika, termochemie, chemické rovnováhy.6. Chemické reakce a chemické rovnice, klasifikace reakcí.7. BrĆnstedova teorie kyselin a zásad, protolytické rekace, hydrolýza solí. pH silných a slabých kyselin a zásad.8. Základy elektrochemie, oxido-redukční rovnováhy, standardní elektrodový potenciál, rovnice redoxních reakcí.9. Základní pojmy v anorganické chemii, vodík a jeho sloučeniny.Typické vlastnosti skupin prvků v periodické soustavě.10. Prvky s, p, d, f - základní přehled a vlastnosti.Typické anorganické sloučeniny a jejich příprava.11. Základní pojmy v organické chemii, reakce organických sloučenin.Názvosloví a vzorce organických sloučenin.12. Uhlovodíky a jejich deriváty, halogenderiváty, alkoholy, aminy a nitrosloučeniny.Základní mechanismy organických reakcí.13. Karbonylové organické sloučeniny a jejich reakce, heterocyklické organické slučeniny.14. Přírodní látky a základní struktury přírodních látek.Základní struktury přírodních látek.

Získané způsobilosti

Student získá znalosti o základních chemických procesech a biochemických dějích na úrovni molekul a buněk, které může později využít pro navazující studium např. fyziologie a vnitřního lékařství.

Literatura

Dostál J. a kol. Lékařská chemie I. a II. LF MU v Brně, 2001. Kovalčíková T. Obecná a anorganická chemie. Klouda - Ostrava, 2001. Janeczková A, Klouda P. Organická chemie. Klouda-Ostrava, 2001. Tržil J., Ullrych J., Slovák V. Příklady z chemie. VŠB-TU Ostrava, 1999. Vacík J. a kol. Chemie obecná a anorganická pro gymnázia. SPN Praha, 2001. ISBN 80-85937-00-X.Banýr J., Beneš P. Chemie pro SŠ. SPN Praha, 2001. ISBN 80-85937-46-8.

Požadavky

Předmět je zakončen zkouškou. K ústní zkoušce student přistupuje po úspěšném absolvování písemného testu.

Garant

doc. RNDr. Kristian Šafarčík, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Petr KubáčMUDr. Věra Ploticovádoc. RNDr. Kristian Šafarčík, Ph.D.MUDr. David Zeman, Ph.D.