Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecná mikrobiologie (KVM / OMINT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / OMINT - Obecná mikrobiologie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do lékařské mikrobiologie. Přehled historie a významných objevů, významné postavy naší a světové mikrobiologie, základní přehled mikrobiálních agens.2. Vztah mezi mikroorganismy a hostitelem.Virulence, patogenita, invazivita, průběh, forma a výsledek- charakteristika sepse a septických stavů.3. Nebuněčné prokaryotní systémy (priony, viroidy, viry). Organizace a obecná charakteristika reprodukčního cyklu virů.4. Mikrobiální etiologie nejdůležitějších infekcí.Odběry a zasílání vzorků na mikrobiologické vyšetření, spolupráce mb laboratoře s klinickými pracovišti.5. Základní vlastnosti baktérií., morfologie a anatomie bakteriální buňky, metabolismus baktérií.6. Růst a množení baktérií, rozdělení mikrobů podle vztahu ke kyslíku, bakteriální růstový cyklus a faktory ovlivňující růst a množení baktérií.7. Toxigenní vlastnosti mikroorganismů. Klasifikace endotoxinů, enterotoxinů a neurotoxinů. Obecná charakteristika a základy taxonomie baktérií. Klasifikace klinicky významných druhů.8. Mikroby a prostředí. Obecné podmínky pro přežívání a usmrcování mikrobů. Sterillizace a dezinfekce, definice, podstata a způsoby provádění.9. Obrana makroorganismu před infekcí. Nástroje přirozené rezistence, bariéry vůči kolonizaci, specifická slizniční ochrana, normální mikroflora hostitele, buněčné a humorální bariéry vůči působení infekčních agens.10. Ekologické vztahy mikroorganismů a prostředí. Mikroorganismy a biotechnologie.11. Mikroorganismy a biologické zbraně hromadného ničení.12. Baktérie a antibiotika.13. Obecné principy a perspektivy molekulárně biologických metod v diagnostice klinicky významných mikroorganismů a prostředí.14. Úvod do genetiky mikroorganizmů. Genetické aspekty proměnlivosti mikroorganizmů (konjugace, transdukce, transformace).Cvičení:1. Křížový roztěr v mikrobiologii. Způsoby provedení, aplikační možnosti. (3hod.)2. Mikroskopické metody v diagnostice mikroorganizmů: Ukázky diagnostických metod barvení. Světelná, fluorescenční a elektronová mikroskopie - praktická demonstrace (3h)3. Metody zpracování a kultivace vzorků biologického materiálu pro mikrobiologickou diagnostiku: Demonstrace vybraných kultivačně diagnostických postupů (3h)4. Kultivační metody v diagnostice mikroorganizmů: Praktické ukázky zpracování vybraných vzorků klinického materiálu k aerobní i anaerobní kultivaci mikrobiálních agens. Kultivační metody a média (3h)5. Diagnostické možnosti imunologických, imunochemických, biochemických a molekulárně biologických metod v mikrobiologii: Praktická demonstrace vybraných postupů při diagnostice humánních patogenních agens. (2h).

Získané způsobilosti

Student získá základní přehled o mikroorganismech, o jejich postavení a významu v přírodě a v etiologii lidských infekčních onemocnění. Osvojí si základní pracovní postupy v laboratoři při zpracování klinického materiálu na průkaz mikrobiálních infekčních agens.

Literatura

Votava, M. Lékařská mikrobiologie obecná. Brno: Neptun, 2005. ISBN 80-86850-00-5.Schindler J. Mikrobiologie / Pro studenty zdravotnických oborů. GRADA, 2010. ISBN 978-80-247-3170-4.Rosypal, S. a kol. Nový přehled biologie. Scientia, 2003. ISBN 80-7183-268-5.Alberts, B. et al. Základy buněčné biologie (Úvod do molekulární biologie buňky). Espero Publishing, 2003. ISBN 80-902906-0-4.ZIMA, T. A KOL.:. Laboratorní diagnostika. Praha: Galén, 2007. ISBN 9-788072-623723.Votava, M a kol. Lékařská mikrobiologie speciální. NEPTUN Brno, 2005. ISBN 80-902896-6-5.

Požadavky

100% účast na cvičeních, ústní zkouška, úspěšné absolvování zápočtu (bez klasifikace, s ověřením získaných znalostí)

Garant

RNDr. Dittmar Chmelař, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Dittmar Chmelař, Ph.D.RNDr. Dittmar Chmelař, Ph.D.