Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Předdiplomová praxe (KVM / PDDPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / PDDPR - Předdiplomová praxe, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V rámci všech oborů se prohloubí znalosti již dříve získané během teoretických přednášek praktickým samostatným zpracováním vzorků s následnou interpretací výsledků a jejich odůvodněním s návazností na klinickou část diagnostiky (viz anotace praxe).BIOCHEMIEStudenti se seznamují s moderní přístrojovou technikou, na které se analyzují biochemické látky, které se vyskytují v biologickém materiálu ve velmi nízkých až stopových koncentracích. Používají se speciální analytické postupy, pomocí kterých lze kvantifikovat tyto velmi nízké koncentrace daných látek. Jedná se o neizotopovou imunoanalýzu - chemiluminiscenční a elektroluminiscenční techniky, plynovou a kapalinovou chromatografii.TRANSFÚZNÍ LÉKAŘSTVÍStudenti se seznamují s moderními přístupy a aktuálními poznatky z oboru, v laboratořích se podílí na přípravě specializovaných vyšetřovacích technik včetně technik molekulární biologie a na interpretaci výsledků speciálních vyšetření.HEMATOLOGIEPředdidplomová praxe je závěrečným shrnutím laboratorních praktik v rámci klinické hematologie, kde studenti zvládli základní i speciální laboratorní diagnostiku krve a jejích komponent. Během této praxe budou studenti dokončovat bakalářské práce a samostatně zpracovávat vzorky.PATOLOGIEPředdidplomová praxe je 14-tidenním závěrečným shrnutím laboratorních praktik v rámci patologie, kde studenti zvládli základní i speciální histologické techniky a poznali provoz v cytologické a imunohistochemické laboratoři. Během této praxe budou studenti dokončovat bakalářské práce, seznámí se základní onkologickou diagnostikou. Budou zpracovávat bioptické vzorky a samostatně provádět vybraná speciální histologická, cytologická a imunohistochemická barvení. Prohlížení histologických sbírek budou doplňovat teoretické znalosti z histologie.MIKROBIOLOGIE (obecná, lékařská)Předdidplomová praxe je 14-tidenním závěrečným shrnutím laboratorních praktik v rámci mikrobiologické techniky (počínaje zpracováním vzorků, kultivací, mikroskopování, odečítání, ...). Během této praxe budou studenti dokončovat bakalářské práce, seznámí se diagnostikou užívanou v lékařské mikrobiologii (PCR atd.).GENETIKA (klinická genetika, cytogenetika, molekulární genetika)Předdidplomová praxe je 14-tidenním závěrečným shrnutím laboratorních praktik v rámci cytogenetické techniky a molekulární genetiky. Během této praxe budou studenti dokončovat bakalářské práce.PRACOVNÍ LÉKAŘSTVÍ (fyziologie práce, genetická toxikologie, oddělení pracovního lékařství)Předdidplomová praxe je 14-tidenním závěrečným shrnutím laboratorních praktik v rámci pracovního lékařství (vyšetřovací metody ve fyziologii práce, genetické toxikologie, pracovního lékařství - prevence). Během této praxe budou studenti dokončovat bakalářské práce.

Získané způsobilosti

student kvalitně dokončí svou bakalářskou práci

Literatura

Kubisz, P. Hematológia a transfuziológia. Praha: Grada, 2006. ISBN 80-247-1779-4.Štern P. a kol. Obecná a klinická biochemie pro bakalářské studijní obory. Karolinum, nakladatelství UK, Praha, 2011. ISBN 978-80-246-1979-8.Mačák, J., Mačáková, J. Patologie. Grada, 2004. ISBN 8024707853.

Požadavky

Zvládnutí základních i speciálních laboratorních postupů, samostatné zpracování a vyhodnocení výsledků. Dokončování bakalářských prací.

Garant

MUDr. Cecília Bodzásovádoc. MUDr. Zuzana Čermáková, Ph.D.doc. MUDr. Jaroslav Horáček, CSc.RNDr. Dittmar Chmelař, Ph.D.Mgr. Eva Krejčí, Ph.D.RNDr. Marie Staňková, Ph.D.doc. RNDr. Kristian Šafarčík, Ph.D.MUDr. Eva ŠilhánováRNDr. Jiřina Ungerová

Vyučující

RNDr. Alfons Balcardoc. MUDr. Zuzana Čermáková, Ph.D.doc. MUDr. Jaroslav Horáček, CSc.RNDr. Dittmar Chmelař, Ph.D.MUDr. Martin KořístkaMgr. Eva Krejčí, Ph.D.RNDr. Marie Staňková, Ph.D.MUDr. Anna Šplíchalová, Ph.D.RNDr. Jiřina Ungerová