Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Příprava edukačních materiálů pro klient (KVM / PEMSK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / PEMSK - Příprava edukačních materiálů pro klient, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1.-2. Přehled smyslových postižení, se kterými se studenti mohou u svých klientů/pacientů setkat (postižení zraku, sluchu).3.-4. Dopad smyslových postižení na schopnost komunikace klienta/pacienta, filmová ukázka.5. Ukázka materiálů, které jsou pacientům/klientům poskytovány a jejich hodnocení.6. Přehled kompenzačních pomůcek, které klienti/pacienti se smyslovým postižením mohou využívat ke komunikaci - zrakové postižení.7. Doporučená pravidla komunikace s pacientem/klientem se zrakovým postižením.8. Doporučená metodika pro úpravu textových materiálů pro osoby se zrakovým postižením I., zejména speciální úprava textu.9. Doporučená metodika pro úpravu textových materiálů pro osoby se zrakovým postižením II., využití ostatních technologií (zvukový záznam, programy pro práci s grafikou).10. Přehled kompenzačních pomůcek, které pacienti/klienti se smyslovým postižením mohou využívat ke komunikaci - sluchové postižení.11. Doporučená pravidla komunikace s pacientem/klientem se sluchovým postižením.12. Doporučená metodika pro úpravu textových materiálů pro osoby se sluchovým postižením.13. Využití multimédií - videozáznam a jeho zpracování.Cvičení:1.-2. Rozbor již existujících edukačních materiálů z oblasti zdravotnictví nebo sociální práce s ohledem na přístupnost a srozumitelnost pro klienta/pacienta se smyslovým postižením.3.-7. Úprava vybraného materiálu pro klienta/pacienta se zrakovým postižením včetně využití zvukového záznamu.8.-11. Úprava vybraného materiálu pro klienta/pacienta se sluchovým postižením, možnosti multimédií.12.-13. Příprava nového edukačního materiálu pro klienta/pacienta se smyslovým postižením - konkrétní příklad v závislosti na studijním oboru studenta.

Získané způsobilosti

Studenti jsou schopni v rámci své profesní přípravy při edukační činnosti pacientů/klientů se smyslovým postižením připravit nebo přizpůsobit výukové materiály potřebám pacienta/klienta tak, aby pro něj byly dostupné a srozumitelné. Studenti mají povědomí o problémech osob se zdravotním postižením, o bariérách, které musejí překonávat, ale rovněž o možnostech překonávání některých z nich.Student zná specifika edukace osob s postižením, oslabením, znevýhodněním apod.Student se orientuje v základních edukativních, intervenčních a reedukačních strategiích při práci se studenty s postižením, oslabením a znevýhodněním. Student se orientuje v možnostech speciálně pedagogické podpory v oblasti komunikace, péče a vzdělávání apod.

Literatura

MUŽÍK, J. Androdidaktika. Praha: ASPI, 2004. ISBN 80-7357-045-9.PIPEKOVÁ, J. (ed.). Kapitoly ze speciální pedagogiky. 2. rozšířené a přepr. vydání. Brno : Paido, 2006. ISBN 80-7315-120-0.Daňová M. Metodika úpravy textů:Pro znevýhodněné čtenáře. Grada Publishing a.s.2008. ISBN 978-80-247-2389-1.Sochorová H. Příprava ekukačních materiálů pro klienty se smyslovým postižením. Ostrava, 2011. JESENSKÝ, J. Andragogika a gerontagogika handicapovaných. Praha : Karolinum, 2002. ISBN 80-7184-823-9.Ikaros : Elektronický časopis o informační společnosti [online]. 1997-2010 [cit. 2010-10-12]. Matušková Lenka. Komunikace sluchově postižených. Inflow: information journal [online]. 2009, roč. 2, č. 7 [cit. 2009-07-10]. Hanousková Michaela. Teiresiás : Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky [online]. 2007 [cit. 2010-10-12]. Metodika k úpravám textů pro zrakově postižené čtenáře. Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR [online]. www.sons.cz. 2002 [cit. 2010-10-12.

Požadavky

Výuka je podpořena e-learningovým kurzem v LMS Moodle. Studenti odevzdávají úkoly průběžně v souladu s harmonogramem kurzu. Předpokladem udělení zápočtu je také aktivita v praktických cvičeních a diskuzích a úspěšné absolvování didaktického testu.

Garant

RNDr. Hana Sochorová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Hana Sochorová, Ph.D.