Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Toxikologie (KVM / TOXIK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / TOXIK - Toxikologie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Předmět toxikologie, historie oboru, rozdělení.2. Obecná toxikologie (jed, otrava, cesty vstupu jedu do organismu).3. Toxikinetika a biotransformace.4. Speciální toxikologie - klasifikace jedů.5. Problematika intoxikací v praxi.6. Toxikologicko-chemické vyšetřovací metody.7. Izolace nox z biologického materiálu.8. Analýza těkavých látek a neextraktivních látek.9. Analýza extraktivních látek - izolační techniky.10. Imunochemické metody v toxikologii.11. Instrumentální metody v toxikologii.12. Instrumentální metody v toxikologii - pokračování.13. Průkaz alkoholu v biologickém materiálu, vliv alkoholu na organismus.14. Problematika toxikomanie a záchytu návykových látek, základy farmakologie.Cvičení (bloky):1. Metody průkazu a stanovení těkavých látek.2. Izolace látek z biologického materiálu.3. Záchyt a identifikace látek metodou TLC.4. Instrumentální metody v toxikologii.5. Analýza návykových látek) - cvičení jsou koncipována formou názorného předvádění.

Získané způsobilosti

Student získá základní znalosti v oblasti obecné a speciální toxikologie, orientuje se v problematice odběru biologického materiálu pro účely toxikologického vyšetření a má přehled o jednotlivých metodách záchytu, identifikace a kvantifikace toxikologicky významných látek.

Literatura

Lüllmann H.,Mohr K., Wehling M. Farmakologie a toxikologie. GRADA, Praha, 2002. ISBN 80-7169-976-4.Martínková J. Farmakologie pro studenty zdravotnických oborů. Praha, Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1356-4.Olaf H. Drummer. The Forensic Pharmacology of Drugs of Abuse. Arnold, London, 2001. John Joseph Fenton. Toxicology. A case-Oriented Approach, CRC Press LLC, London, 2002. Prokeš J. a kol. Úvod do toxikologie. Praha, 2005. Patočka J. a kol. Vojenská toxikologie. GRADA, 2006. Perlík Fr. Základy farmakologie. Galén Praha, 2005. Kolektiv autorů. Soudní lékařství. Avicenum Praha, 1999.

Požadavky

Účast na přednáškách (minimálně 50%). Studenti povinně absolvují všechna cvičení a vypracují seminární práci, ve které využijí nabité vědomosti a získané zkušenosti.

Garant

RNDr. Marie Staňková, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Marie Staňková, Ph.D.RNDr. Marie Staňková, Ph.D.