Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do genetiky (KVM / UGNVZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / UGNVZ - Úvod do genetiky, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Historie oboru, základní terminologie.- Lidský genom - genotyp, fenotyp, genetické patologické stavy, DNA diagnostika chorob v ČR.- Molekulárně biologické základy dědičnosti a proměnlivosti.- Segregace a kombinovatelnost vloh- vysvětlení základních zákonistostí dědičnosti a proměnlivosti znaků. Praktické příklady.- Vztah genetické informace organizmu při vzniku dědičných, nádorových a nenádorových civilizačních onemocnění.- Přínos metod genetické a cytogenetické diagnostiky k prevenci poškození zdraví člověka (FISH).Prenatální diagnostika.- Genetika prokaryotních a eukryotních buněk - mimojaderná dědičnost. Genetika virů a baktérií.- Projekt HUGO, genetika populací.- Vyšetřovací metody v molekulární biologii, genetice

Získané způsobilosti

Student se orientuje v základním názvosloví vědního oboru genetiky a jejich přidružených oborů. Umí tyto znalosti využít při praktickém procvičování na genetických příkladech, jež jsou demonstrací průběhu každodenního života.

Literatura

Campbell,N.A., Reece,J.B. Biologie. Computer press a.s., 2006. ISBN 80-251-1178-4.Nussbaum R. L., McInnes R. R., Willard H.F. Klinická genetika. Praha: Triton, 2004. ISBN 80-7254-475-6.Závacká I. Úvod do genetiky I. 2012. Rosypal S. Úvod do molekulární biologie (díl I.). Grafex Blansko, 1996. Michalová K. Úvod do lidské cytogenetiky. IDVPZ Brno, 1999. Alberty R. Výkladový slovník genetiky. TRIAN s.r.o. Banská Bystrica, 1998.

Požadavky

Zápočet bude udělen na základě 80% docházky a úspěšného absolvování písemného testu - kdy spodní hranice pro úspěšné absolvování testu je 51 % správných odpovědí. Zápočet bude udělen an základě splnění obou položek.

Garant

Mgr. Ivona Závacká, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ivona Závacká, Ph.D.