Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do klinické imunologie (KVM / UKLIM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / UKLIM - Úvod do klinické imunologie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Základní úloha a charakteristika imunitního systému člověka, buňky a tkáně imunitního systému.2. + 3. Přirozená imunita, fyziologické obranné bariéry, fagocytóza, komplementový systém4. + 5. Specifická imunita, antigeny, antigenní determinanty, hlavní histokompatibilitní systém, prezentace antigenu6. + 7. Mechanismy specifické imunitní odpovědi,lymfocyty T a B, CD klasifikace,tvorba protilátek, mol.struktura imunoglobulinů8. + 9. Komunikace mezi buňkami im. systému. Adhezivní molekuly a jiné receptorové struktury, cytokiny. Regulace imunity10. + 11. Stavy imunitní nedostatečnosti, antiinfekční imunita, vztah mikroba s hostitelem, zánět, systémová zánětlivá reakce a sepse.12. + 13. Imunopatologické reakce, alergie, atopie, imunokomplexové a cytotoxické reakce, imunologická tolerance, autoimunita14. Nádorová imunologie, protinádorové imunitní mechanismy, imunoterapie nádorů. Transplantační imunologie, imunologické aspekty krevní transfúze, transplantace orgánů a kostní dřeně.Cvičení:1. + 2. Význam imunologické laboratorní diagnostiky, zásady odběru materiálu pro imunologická laboratorní vyšetření. Reakce antigenu a protilátek in vitro, specifičnost a citlivost reakce, přehled sérologických reakcí, aglutinace a precipitace3. - 5. Diagnostika sérových proteinů pomocí nefelometrie a turbidimetrie. Metody založené na principu enzymové imunoanalýzy a jejich využití pro klinickou praxi.6. - 9. Vyšetření lymfocytárních subpopulací a jejich zastoupení a distribuce v periferní krvi a jiných substrátech. CD klasifikace, průtoková cytometrie10. - 12. Metody stanovení funkční aktivity fagocytárního systému. Metody stanovení funkční aktivity lymfocytů.13. - 14. Laboratorní diagnostika autoimunitních onemocnění, klinicky významné orgánově specifické i nespecifické protilátky a jejich průkaz metodou nepřímé imunofluorescence.

Získané způsobilosti

Student chápe základní mechanismy funkce imunitního systému a má základní znalosti z oblasti klinické manifestace a laboratorní diagnostiky vybraných poruch imunitního systému.

Literatura

Ferenčík M., Rovenský J., Maťha V. Ilustrovaný imunologický slovník. Galén, 2004. Ferenčík M., Rovenský J., Shoenfeld Y., Maťha V. Imunitní systém. GRADA Publishing, 2005. Lochmanová A. Základy imunologie. OU Ostrava, 2006. Hořejší V., Bartůňková J. Základy imunologie. Triton, 2005.

Požadavky

aktivní účast na přednáškách - povolená omluvená absence 20 %. Zápočet je udělen na základě úspěšného absolvování písemného testu z dané problematiky - zápočet je možno 1x opakovat.

Garant

RNDr. Alexandra Lochmanová, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Alexandra Lochmanová, Ph.D.