Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy mikrobiol.a imunolog.pro biomedi (KVM / XZMBT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / XZMBT - Základy mikrobiol.a imunolog.pro biomedi, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zásady bezpečnosti práce v mikrobiologické laboratoři.2. Stupně biologického rizika. Přehled nejvýznamnějších objevů v oboru mikrobiologie.3. Mikroorganismy v etiologii infekčních onemocnění. Mikrobiální biofilm.4. Nebuněčné prokaryotní systémy (priony, viroidy, viry). Metody diagnostiky virových infekcí. Přehled nejdůležitějších zástupců patogenních živočišných virů.5. Morfologie a fyziologie prokaryotních buněčných mikroorganismů.6. Parazitologické vyšetřovací metody v diagnostice mikroorganizmů. Charakteristika jednotlivých druhů parazitů a jejich hostitelů.7. Odběr a kultivace klinických materiálů. Základy sterilizace a dekontaminace biologického materiálu. Přístroje a zařízení pro sterilizaci biologického materiálu.8. Toxinogenní vlastnosti mikroorganismů. Biologické zbraně hromadného ničení.9. Gramnegativní a grampozitivní patogenní bakterie.10. Nozokomiální nákazy a emergentní mikroorganismy11. Molekulárně biologické metody průkazu infekč. agens (PCR, Real time PCR).12. Mikroorganismy a antimikrobiální látky.13. Přehled metod nepřímého průkazu infekčního agens. Aglutinace, hemaglutinačněinhibiční test, virus neutralizační test, komplement fixační reakce, imunoblotting.

Získané způsobilosti

Student získá základní poznatky a pracovní dovednosti nutné pro práci s infekčním klinickým materiálem a infekčními mikroorganismy v laboratořích lékařské mikrobiologie a přehled v soudobých trendech přístrojového vybavení diagnostických zařízení.

Literatura

Votava, M a kol. Lékařská mikrobiologie speciální. NEPTUN Brno, 2005. ISBN 80-902896-6-5.Votava M. Lékařská mikrobiologieII-Přehled vyšetřovacích metod v lék.mikrobiologii. Masarykova unverzita Brno, 2002. ISBN 80-210-2272-8.Schindler J. Mikrobiologie / Pro studenty zdravotnických oborů. GRADA, 2010. ISBN 978-80-247-3170-4.Julák, J.:. Úvod do lékařské bakteriologie. Praha: Karolinum, 2006. ISBN 80-246-1270-4.

Požadavky

Povinná účast na přednáškáchPísemný zápočtový test

Garant

RNDr. Dittmar Chmelař, Ph.D.Mgr. Eva Krejčí, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Eva Krejčí, Ph.D.