Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy genetiky (KVM / ZAGKP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / ZAGKP - Základy genetiky, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. +2. Historie oboru, základní terminologie.3. + 4. Lidský genom - genotyp, fenotyp, genetické patologické stavy, DNA diagnostika chorob v ČR.5. Molekulárně biologické základy dědičnosti a proměnlivosti .6. Fenotypy vrozených vývojových vad.7. Organizace genetické péče v ČR. Náplň genetického poradenství.8. Prenatální genetická diagnostika. Nejčastější indikace PGD. Význam screeningových programů v prenatální péči.9. DNA diagnostika - využití v klinické praxi.10. Význam dědičnosti nádorových onemocnění.

Získané způsobilosti

Student zná organizační strukturu genetické informace na buněčné úrovni, umí teoretické základy genetiky - organizace chromozomů. Seznámí se s vlivem exogenních faktorů prostředí na změny genetické informacePochopí význam geneticky podmíněných onemocnění ve vztahu ke zdravotnímu stavu populace.Seznámí se se základními metodami genetického screeningu, jeho významu při ochraně zdraví a etických aspektů. Zná význam genetického poradenství v prenatální péči.

Literatura

Graham, I. Genetika. 1. vyd. Brno: Computer Press, 2003. ISBN 80-7226-941-0.nullZávacká I. Úvod do genetiky. Ostravská univerzita v Ostravě, 2011. ISBN 978-80-7464-088-9.Urban T. Genetika (návody do cvičení). 1. vydání, Brno, Mendělova zemědělská a lesnická univerzita, 2001. ISBN 80-7157-497-x.Kopecká M. Lékařská biologie-2.část, genetika. Brno, Masarykova univerzita, 2001. ISBN 80-210-2670-7.

Požadavky

Účast na konzultacích, podmínky k ukončení: 80% účast na přednáškách.

Garant

MUDr. Eva Šilhánová

Vyučující

RNDr. Alfons BalcarMUDr. Eva Šilhánová