Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základ.výpočty a tech. ve zdrav. lab. (KVM / ZSPZL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KVM / ZSPZL - Základ.výpočty a tech. ve zdrav. lab., Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Názvosloví anorganických látek2. Směsi, roztoky-vyjadřování složení3. Roztoky - hmotnostní koncentrace, látková koncentrace, přepočet molární koncentrace a hmotnostní koncentrace, ředění4. pH silných kyselin a zásad5. pH slabých kyselin a zásad, pufry6. Chemické reakce7. Chemické rovnice8. Stechiometrie v odměrné analýze 19. Setchiometrie v odměrné analýze 210. Gravimetrické metody11. Rozpustnost látek, součin rozpustnosti12. Nebezpečné chemické látky13. Názvosloví organických látek14. Zápočtový testCvičení:1. Názvosloví anorganických látek2. Výpočty -hmotnostní zlomek, objemový zlomek, molární zlomek3. Výpočty - hmotnostní koncentrace, látková koncentrace, přepočet molární koncentrace a hmotnostní koncentrace, ředění4. Výpočty pH silných kyselin a zásad5. Výpočty pH slabých kyselin a zásad6. Chemické reakce -výpočty7. Výpočty z chemických rovnic8. Výpočty- Stechiometrie v odměrné analýze 19. Výpočty- Stechiometrie v odměrné analýze 210. Výpočty v gravimetrických metodách11. Výpočty-součin rozpustnosti12. Výpočty-souhrn13. Názvosloví organických látek14. Zápočtový test

Získané způsobilosti

Student získá široké znalosti v oblasti základních chemických výpočtů, přípravou reagencií a roztoků, základními zásadami práce, technikami hodnocení výsledků analýzy a základními statistickými výpočty; seznámí se podrobně s manipulací se vzorky ve zdravotnické laboratoři.chemických výpočtů a o výskytu chemických škodlivin v ovzduší, dokáže interpretovat jejich toxicitu a biologické Získané znalosti je studen schopen využít ve všech laboratorních provozech a všech typech analýz vzorků. apod.

Literatura

Mareček, A. Chemické výpočty. Brno, 2006. Zajoncová L. Základní chemické výpočty pro biochemiky. Univerzita Palackého, Olomouc 2005. ISBN 80-244-1173-3.Pánek P. a kol. Základní výpočty v analytické chemii. Ostravská univerzita 1997. Kukačka a kol. Bioanalytická chemie v příkladech a cvičeních2010. Karolinum, Univerzita Karlova, 2010. Verlík J., Czernek P. Chemické názvosloví a chemické výpočty. Gymnázium Ostrava Poruba, 2005. ISBN 80-903647-2-1.

Požadavky

80% účast na přednáškách a seminářích, 70% úspěšnost zápočtového test.

Garant

doc. RNDr. Kristian Šafarčík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Pavel ŠištíkMgr. Romana Uřinovská, Ph.D.Mgr. Pavel ŠištíkMgr. Romana Uřinovská, Ph.D.