Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy farmakologie (UFA / FARNT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFA / FARNT - Základy farmakologie, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do farmakologie, základní pojmy a definice, klinická farmakologie2. Obecná farmakologie - farmakokinetika. Vstřebávání, distribuce a vylučování léků.3. Obecná farmakologie - farmakodynamika. Nežádoucí účinky léčiv. Interakce léčiv.4. TDM, stanovení hladin léků, kontrola terapie.5. Farmakologie centrálního systému - Celková anestetika, hypnotika, sedativa, psychofarmaka, analgetika.6. Farmakologie vegetativního nervového systému.7. Farmakologie kardiovaskulárního systému8. Léky ovlivňující dýchací ústrojí. Léky ovlivňující trávicí ústrojí.9. Cytostatika.10. Antibiotika a chemoterapeutika.11. Lékové interakce s potravou I.12. Lékové interakce s potravou II.

Získané způsobilosti

Základní znalosti farmakologie a klinické farmakologie, interakce se současně podávanými léky a potravou, jejich důsledky a prevence.

Literatura

Martínková J. Farmakologie pro studenty zdravotnických oborů. Praha, Grada, 2007. ISBN 978-80-247-1356-4.Hynie S. Farmakologie v kostce. Praha: Triton, 2002. Perlík F. Základy farmakologie. Praha, Galén, 2005. ISBN 80-7262-374-5.Gutierrez K., Queener S.F., Mosby. Pharmacology for Nursing Practice. USA, 2003. ISBN 978-0-323-01911-8.Grundmann M., Kacířová I. Üvod do farmakologie.

Požadavky

Předmět je ukončen ústní zkouškou. Zkoušce bude předcházet písemný test.

Garant

doc. MUDr. Milan Grundmann, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Milan Grundmann, CSc.MUDr. Ivana KacířováPharmDr. Blanka Kořístková, Ph.D.