Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická farmakologie I. (UFA / KF1LF)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFA / KF1LF - Klinická farmakologie I., Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Klinická farmakologie je klinický obor, který se zabývá studiem účinků léčiv u zdravých a nemocných objektivními metodami. K tomuto účelu integruje farmakologii s preklinickými a klinickými obory.Semináře:Týden/Náplň jednotlivých vyučovacích bloků1. Úvod do oboru, jeho význam a náplň. Úkoly klinické farmakologie při péči o pacienta a při klinickém zkoušení léků.2. Úvod do oboru, jeho význam a náplň. Úkoly klinické farmakologie při péči o pacienta a při klinickém zkoušení léků.3. Terapeutické monitorování léků (TDM)- na základě kazuistik v různých klinických oborech.5. Klinicky významné lékové interakce na základě kazuistik v různých klinických oborech.6. Klinicky významné lékové interakce na základě kazuistik v různých klinických oborech.7. Problematika farmakoterapie v graviditě a laktaci.8. Problematika farmakoterapie v graviditě a laktaci.9. Klinická farmakologie dětského věku.10. Klinická farmakologie dětského věku.11. Klinická farmakologie stáří.12. Klinická farmakologie stáří.13. Vybrané kazuistiky.14. Vybrané kazuistiky.15. Udělení zápočtů.

Získané způsobilosti

Student zná základní principy využití klinické farmakologie v lékařské praxi, základy využití terapeutického monitorování léčiv a zásady řešení lékových problémů, spojených s interakcemi a nežádoucími účinky léčiv.Student ovládá problematiku účelné farmakoterapie u významných klinických diagnóz a zvláštností farmakoterapie ve specifických skupinách pacientů.

Literatura

Lüllmann, H.:. Farmakologie a toxikologie. Praha: Grada, 2004. Trevor, J.A., Katzung, G.B., Masters, S.B.:. Katzung´s Pharmacology: Examination and Board. Review, 2007. Atkinson, A.J. et al.:. Principles of Clinical Pharmacology. 2007. Lincová, D., Farghali, H.:. Základní a aplikovaná farmakologie. Praha: Galén, 2007. Martínková J a kol.:. Farmakologie - pro studenty zdravotnických oborů. Praha: Grada, 2007. Grundmann M., Kacířová I. Üvod do farmakologie. Urbánek, K., Belejová, M.:. Úvod do praktických cvičení z farmakologie. Olomouc, Lékařská fakulta Univerzity Palackého, 2005.

Požadavky

Požadavky na studenta: - zvládnutí zvláštností klinické farmakologie za různých fyziologických a patofyziologických stavů se zvláštním důrazem na terapeutické monitorování hladin léčiv,Požadavky k zápočtu: - absolvování 6 seminářů.

Garant

doc. MUDr. Milan Grundmann, CSc.