Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie 1 (UFY / 1ZFZ1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / 1ZFZ1 - Fyziologie 1, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:- Fyziologie buňky (organizace prekaryotních a eukaryotních buněk, transport látek přes cytoplasmatickou membránu, cytoplasmatické struktury, organizace genetické informace v eukar. buňkách, reprodukce eukar. buněk)- Fyziologie krve (krevní plasma, bílkoviny krevní plasmy, nárazníkový systém krve, tvorba krevních elementů, červené krvinky, hemostáza, krevní skupiny)- Fyziologie imunitního systému (leukocyty, buněčná a humorální imunita, vrozená a získaná imunita)- Fyziologie srdce (funkční anatomie srdce, vznik a šíření vzruchů v srdci, regulace srdeční činnosti, Starlingův zákon, ejekční frakce, elektrická aktivita srdce)- Fyziologie oběhu krve a lymfy (funkční rozdělení cév, krevní tlak, regulace krevního oběhu, zvláštnosti průtoku krve některými orgány)- Fyziologie dýchání (ventilace plic, základní ukazatelé ventilace plic, transport dýchacích plynů, regulace dýchání)- Fyziologie trávení a vstřebávání (stavba a funkce GIT, regulace činnosti GIT, trávení na jednotlivých)- Fyziologie výživy (kvantitativní a kvalitativní složení stravy, živiny, minerální látky, vitamíny, obezita)- Přeměna látek a energie (metabolismus cukrů, tuků a bílkovin, spalné teplo, energetický ekvivalent, bazální metabolismus, pracovní metabolismus, nepřímá kalorimetrie, tabulkové metody na odhad energetického výdeje)- Fyziologie svalstva (druhy svalové tkáně, struktura kosterního svalu, získávání energie pro svalovou kontrakci, druhy svalových vláken, řízení pohybu, hladká svalovina, srdeční svalovina)- Fyziologie vylučování (funkční uspořádání ledvin, glomerulární filtrace, tubulární systém, řízení funkce ledvin)- Fyziologie žláz s vnitřní sekrecí I (řízení endokrinní sekrece, žlázy přímo ovlivňující homeostázu - neurohypofýza, kalcitropní hormony, pankreatické hormony, endokrinní funkce ledvin, jater, srdce, hormony difusního endokrinního systému)- Fyziologie žláz s vnitřní sekrecí II (hypotalamo-hypofyzární systém, růstové hormony, hormony kůry nadledvin, štítná žláza, katecholaminy, stres)- Kontrolní testSylabus praktických cvičení:- Úvodní praktikum - školení bezpečnosti práce v laboratoři, zásady práce s PowerLab systémem, úvodní praktikum - měření fyziologických parametrů.- Obecné vlastnosti krve (sedimentace ery, osmotická rezistence ery, stanovení Hb a hematokritu).- Krevní skupinové systémy - vyšetření systému AB0 a Rh protilátkami a diagnostickými krvinkami.- Úvod do krevního oběhu - cévní systém (pulzní vlna, tepová frekvence, rychlost proudění krve v cévách, pletyzmografie).- Měření krevního tlaku (nácvik měření krevního tlaku, vliv gravitace na krevní tlak)- Srdeční ozvy a elektrofyziologie srdce - EKG.- Neurovegetativní systém v řízení krevního oběhu (Diving reflex, Valsalvův pokus, Ortostáza - klinostáza).

Získané způsobilosti

Student zná stavbu a funkci buňky eukaryotních organismů, složení a funkci krve, funkce srdce a krevního oběhu a jeho reakce na zátěž, funkci imunitního systému a jeho významu pro ochranu zdraví člověka. Student umí popsat funkci plic, transport dýchacích plynů krví a regulaci dýchání, činnost trávicího systému.Student zná metody vyšetřování složení a funkce krve (hematokrit, stanovení hemoglobinu, osmotická rezistentce erytrocytů, sedimentace a určování krevních skupin). Umí používat metody vyšetření funkce kardiovaskulárního systému: měření tepové frekvence, krevního tlaku, dopplerometrie, pletysmografie, Valsalvův manévr, Orto-klinostatická regulace a dovede měřit a hodnotit elektrickou aktivitu srdce.

Literatura

JIRÁK, Zdeněk a kol. Fyziologie pro bakalářské studium na ZSF OU, III. přepracované vydání. Ostrava: FZS OU, 2009. ISBN 978-80-7368-234-7.nullnullBužga M. a kol. Praktická cvičení z fyziologie, 2. přeprac. vydání. ZSF OU, Ostrava, 2007. ISBN 978-80-7368-465-5.BORON, Walter F., BOULPAEP, Emile E. Medical physiology: A Cellular and Molecular Approach. Philadelphia : Elsevier Saunders, 2005. ISBN 1-4160-2328-3.SILBERNAGL, Stefan, DESPOPOULOS, Agamemnon. Atlas fyziologie člověka, 6. přepracované vydání. Praha: Maxdorf, 2004. ISBN 80-247-0630-X.Rokyta R. a kol. Fyziologie pro bakalářská studia na medicíně, přírodovědných a tělovýchovných oborech. Praha, 2000. ISBN 80-85866-45-5.TROJAN, Stanislav a kol. Lékařská fyziologie, 4. rev. vydání. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-0512-5.Soška V. Poruchy metabolismu lipidů. Diagnostika a léčba. Praha, 2001. ISBN 80-247-0234-7.Ganong W. F. Přehled lékařské fyziologie. 20th rev. edition. Praha, Galén, 2005. ISBN 8072623117.GANONG, William F. Přehled lékařské fyziologie. 20th rev. edition. Praha, Galén, 2005. ISBN 80-7262-311-7.Rokyta R., Marešová D., Turková Z. Somatologie I. a II. Praha, 2002.

Požadavky

Podmínky pro udělení zápočtu:1. Aktivní účast na přednáškách a praktických cvičeních. 2. Plnění průběžných úkolů zadávaných vyučujícím. Odevzdání protokolů stanovených vyučujícím za praktická cvičení.3. Získání minimálně 70 % z celkového počtu bodů v zápočtovém testu. V případě neúspěchu může být zápočtový test 1x opakován.

Garant

Mgr. Marek Bužga, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marek Bužga, Ph.D.Mgr. Marek Bužga, Ph.D.