Předmět Výchova ke zdravé výživě (UFY / 2VYZI)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UFY / 2VYZI - Výchova ke zdravé výživě, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita v Ostravě (OU).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Obsahové zaměření:1. Živiny2. Vitamíny3. Minerální látky4. Toxické látky v potravinách, látky v potravinách vyvolávající alergie a intolerance5. Výchova ke správným stravovacím návykům6. Výživa sportovců se zaměřením na děti a dospívající7. Metody zjišťování výživového stavu člověka8. Výchova v prevenci a léčbě obezity9. Poruchy příjmu potravy - anorexie, bulimie10. Výchova v prevenci civilizačních chorob11. Preventivní programy zaměřené zejména na děti a dospívající12. Alternativní výživové směry - výhody a nevýhody zejména u dětí a dospívajících13. Léčebná výživa u vybraných onemocnění
Získané způsobilosti
Student po absolvování předmětu bude znát zásady správné různých skupin obyvatel, zejména dětí. Bude schopen posoudit a upravit jídelníček osob s ohledem na jejich potřeby. Na základě získaných znalostí bude student schopen poradit či argumentovat rodičům a stravovacím zařízením v případě zjištění nevhodného složení stravy podávané dětem. Bude schopen vyhledat informace týkající se výživy dětí a posoudit doporučení uváděná v odborných i neodborných publikacích.
Literatura
Provazník K., Komárek L. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Souborné vydání. Fortuna, Praha, 2004. ISBN 80-7168-942-4.Hainer V. Obezita. Praha, 2003. ISBN 80-7254-384-9.Hlúbik P., Opltová L. Vitaminy. Praha, 2004. ISBN 80-247-0373-4.Gregora M.:. Výživa malých dětí. Praha: Grada, 2004. ISBN 80-247-1291-1.Málková I. Hubneme s rozumem. Praha, 2006. ISBN 80-239-4112-7.Komprda T. Hygiena potravin - cvičení. MZLU Brno, 2003. Gibney M. J. et. al.:. Nutrition and metabolism. Oxford, 2003. ISBN 0-632-05625-8.SVAČINA, Štěpán, BRETŠNAJDROVÁ, Alena. Obezita a diabetes. Praha: Maxdorf, 2000. ISBN 80-85800-43-8.Soška V. Poruchy metabolismu lipidů. Diagnostika a léčba. Praha, 2003. Haluzík M. Poruchy výživy a leptin. Praha, 2002. Hrstková H. Výživa kojenců a mladších batolat. Brno, 2003. ISBN 80-7013-385-6.Wilhelm Z. Výživa v onkologii. Brno, 2004. Hainer V. a kol. Základy klinické obezitologie. Praha, 2004. ISBN 80-247-0233-9.Maughan R. J. et al. Výživa ve sportu : příručka pro sportovní medicínu. Praha: Galén, 2006. ISBN 80-7262-318-4.Hronek M.:. Výživa ženy v období těhotenství a kojení. Praha: MAXDORF, 2004. ISBN 80-7345-013-5.Kleinwächterová H., Brázdová Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno, 2001. Kunová V. Zdravá výživa. Praha, 2004. ISBN 80-247-0736-5.Illková O., Vašíčková Z. Zdravá výživa v mateřské škole. Praha, 2004. ISBN 80-7178-890-2.
Požadavky
80% účast na seminářích. Plnění průběžně zadávaných úkolů. Příprava a prezentace informací o výživě (15 - 20 min).
Garant
Mgr. Vladislava Mizerová, Ph.D.
Vyučující
Mgr. Karin Petřeková